Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Люти чушки - как влияят на кръвната захар и холестерола

26 октомври 2024, 20:10 часа

Чили, лют червен пипер и пеперони са люти чушки от семейството на люти чушки. Те са популярни благодарение на пикантния си вкус, който е неизменна част от много ястия и сосове.

Вижте още: Лекар: Картофи - как влияят на пикочната киселина

Чушките дължат лютивия си вкус на специална съставка, наречена капсаицин . Колкото повече капсаицин съдържа, толкова по-лют е пиперът. В по-големи количества капсаицинът изгаря устните, езика и гърлото и ви кара да плачете. Големи почитатели на пиперливите и люти ястия са индийци, виетнамци, мексиканци и унгарци.

Повечето хора обаче харесват умерено лют вкус, който подобрява храната и стимулира храносмилането. И не е само това – лютите чушки осигуряват множество ползи за здравето.

Защо лютите чушки са полезни?

Капсаицинът придава на чушките не само тяхната пикантност, но и специални лечебни свойства, които ги правят една от най-здравословните храни в света.

Противовъзпалително

Благодарение на капсаицина, чилито има противовъзпалителни свойства. Капсаицинът силно блокира субстанция Р, която е свързана с възпалителните процеси в организма. Редовният прием на люти чушки може да служи като отлична профилактика на артрит

Предотвратява болката

Най-новите изследвания потвърждават, че чилито ефективно намалява болката, причинена от артрит, псориазис и диабетна невропатия.

Подпомага здравето на сърдечно-съдовата система

Доказано е, че лютите чушки намаляват нивата на холестерола и триглицеридите и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Културите, които широко използват чили, имат много по-ниски нива на сърдечни заболявания, инсулт и тромбоза.

Подобрява храносмилането

Според Аюрведа пикантният вкус стимулира апетита и подобрява храносмилането. Храната, която се усвоява добре, осигурява на тялото необходимите хранителни вещества и енергия, докато храната, която не се усвоява добре, създава токсини. Ето защо, според Аюрведа, доброто храносмилане е от решаващо значение за нашето здраве.

Те „хранят“ нашия имунитет

Ярко червеният цвят на лютите чушки показва високо съдържание на бета-каротин или провитамин А. Само няколко чаени лъжички люти чушки на ден дават на тялото допълнителни дози витамини С и А, които са важни за предотвратяване на инфекции.

Предотвратяват рак на простатата

Изследванията за рак на простатата показват, че капсаицинът действа като истински „убиец“ на раковите клетки. След четири седмици лечение с капсаицин растежът на раковите клетки на простатата е спрян при повечето животни и размерът на туморите е значително намален. За профилактика на рак на простатата се препоръчва прием на 400 mg капсаицин три пъти седмично.

Насърчава загубата на тегло

Лютият вкус на чушкиte повишава термогенезата - генерирането на топлина в тялото. Процесът на термогенеза изисква консумация на допълнителни калории, което води до загуба на мастни депа.

Предотвратява стомашни язви

Дълго време погрешно се смяташе, че яденето на пикантна храна причинява стомашни язви. Днес е потвърдено, че лютите чушки не само не причиняват язви, но ги предотвратяват, тъй като убиват вредните бактерии и стимулират производството на защитни стомашни сокове.

Вижте още: Кардиолог: Лошата страна на добрия холестерол - какви трябва да са стойностите му

Те помагат при диабет тип 2

Редовният прием на люти чушки може да предотврати диабет тип 2. Проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, показва, че редовният прием на люти чушки намалява нуждата на тялото да отделя инсулин, което намалява нивата на кръвната захар след хранене.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес