Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Средновековен български Казанова откриха археолози

31 октомври 2013, 08:09 часа • 74770 прочитания

Скелета на средновековния Казанова откриха археолози при разкопки в старата българска столица Преслав. На уникалната находка попадна археологът Ангел Конаклиев, който предполага, че това е погребение на наказан прелюбодеец, съобщи БНТ.

Когато археолозите открили останките на преславския Казанова, останали изненадани, че железен косер пробождал слабините на мъжа. Специалистите казаха, че за първи път попадат на такава находка. Едно от предположенията е, че мъжът е застигнат от отмъщение или наказание за извършен плътски грях. Няма как тази част от инструмента, използван преди векове, да попадне случайно точно на деликатното място.

"Като намериш такъв инструмент на такова място - хиляди хипотези излизат. В един момент стигнахме и до тази, че може да е преславският Казанова, който е бил наказан за прелюбодеяние", обясни Ангел Конаклиев - археолог.

Скелетът е бил разполовен на две, вероятно заради свличането на земни маси. Погребението на мъжа е извършено по християнския обичай.

"Когато разкрихме горната част на тялото, т.е. гръдния кош, той си беше погребан по християнски обичай, със скръстени ръце. До останките от черепа, той беше натрошен, излезе монета, най-вероятно поставена като харонов обол" - разказа още Конаклиев.

Прелюбодеецът от Средновековния Преслав е бил мъж в разцвета на силите си с добро телосложение, казаха още археолозите.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес