Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленчуците, които трябва да засадите през есента

26 септември 2024, 21:16 часа

Много градинари засаждат зимни зеленчуци през есента, които могат да останат в почвата през цялата зима, да издържат на студа и да дадат реколта с настъпването на първата топлина през пролетта. Благодарение на есенното засаждане ще получите реколта няколко седмици по-рано, отколкото след засаждане на зеленчуци през пролетта. През есента е необходимо да се засадят определени култури, които ще останат да презимуват под земята. Няма нужда да се притеснявате, че зимните студове ще ги погубят. Има определени видове семена, които се разиват добре в почвата в градината през цялата зима.

Зимни лук и чесън

Не е необходимо да бързате със засаждането на лук и чесън, тъй като те все още могат да поникнат преди края на есента. Най-добрият месец за засаждане е средата на октомври или началото на ноември. В градината трябва да се засаждат само зимни сортове.

Тънкости при засаждане на зимен чесън - къде, кога и как се прави

Магданоз

Можете да засеете магданоз още в началото на октомври. Този зеленолистен зеленчук не се страхува от замръзване, така че няма нужда да се притеснявате, че няма да поникне. Единственото нещо, което си струва да се има предвид, е, че при засаждане през есента трябва да използвате повече семена, отколкото при засаждане през пролетта.

Цвекло

За да сеете цвекло, трябва да изберете правилното време. Температурата на въздуха не трябва да надвишава 4 градуса, за да се избегне преждевременното покълване на семената. Цвеклото трябва да се засажда на дълбочина 3 сантиметра, а семената трябва да се поръсят отгоре с почва с добавяне на пясък или компост. С помощта на зимна сеитба на цвекло можете да получите ранни кореноплодни култури, които ще бъдат богати на витамини.

Морков

Градинарите с опит съветват да сеят моркови в замръзнала почва. Избира се студен и късен сезон, за да се избегне ранното покълване. Посейте малко повече семена в браздите, отколкото през пролетта, защото някои от растенията може да не покълнат. Благодарение на зимното засаждане през пролетта ще получите сочни и вкусни моркови.

Киселец

Ако искате да имате зелен киселец, който ще се появи в градината след сняг, тогава не забравяйте да го засадите през есента. Градинарите отбелязват, че можете да вземете всякакъв сорт киселец. Трябва да сеете на дълбочина 1,5 сантиметра, а разстоянието между редовете трябва да бъде 20 сантиметра.

Можете да засадите рукола или ревен за зимата. Руколата е подходяща за салати, а от ревен може да се направи компот или да се направи вкусно сладко. Градинарите засаждат през есента и листа от маруля, които поникват изпод земята с първите слънчечи лъчи на пролетта.

Засаждане на зимен лук - кои са най-добрите сортове

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес