Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо зелето се напуква? Основни причини и начини за превенция

29 август 2024, 07:00 часа

Зелето е ценен зеленчук, който внася разнообразие в менюто. Осигурява много хранителни вещества и малко калории, така че можете да го ядете без чувство за вина. В България зелето се отглежда масово, защото няма особени високи изисквания. Случва се обаче зелевите глави да се напукат. Ето защо си струва да знаете основните причини за това явление и начините за избягване на подобни ситуации в бъдеще.

Защо зелевите глави се напукват?

Зелето е популярен зеленчук, който може да се използва по много различни начини. Въпреки че съдържа малко калории, той има голяма хранителна стойност - източник е на множество витамини и минерали, които влияят върху правилното функциониране на тялото ни. Отглеждането на зеле е сравнително просто, но не винаги минава без проблеми. Понякога зеленчукът може да се напука. Това явление е не само грозно, но и влияе негативно на качеството на реколтата.

Още: Един литър пълномаслено мляко ще накара розите да цъфнат отново. Как да си направите тор?

Неравномерно поливане - зелето има доста висока нужда от вода, но както недостигът, така и излишъкът увеличават риска от напукване на главите. Ето защо е важно да поддържаме баланс, който е от решаващо значение за здравето на нашите растения.

Промени в метеорологичните условия - резки температурни промени, обилни валежи или продължителна суша могат да доведат до появата на пукнатини. За да защитите зелето от отрицателното въздействие на околната среда, струва си да предприемете подходящи действия (напр. Покриване на редовете с фолио, преди да започнат продължителните есенни валежи).

Прекомерно торене – особено с изкуствени торове с големи количества азот. Твърде високите дози от този елемент намаляват преработвателната стойност на зелето и увеличават натрупването на нитрати в листата. На свой ред главите се разхлабват и се напукват.

Още: Груби грешки при отглеждането на дини. Как да отгледаме големи, сладки и сочни плодове?

Забавена беритба – датата на прибиране на зелето зависи от сорта (ранно, средно ранно, средно късно и късно). Оставянето на зеленчуци на полето за твърде дълго време може да доведе до тяхното спукване. Следователно те трябва да бъдат събрани в точното време.

Също така си струва да знаете, че добре подбраният сорт зеле е от голямо значение за качеството на реколтата. През годините са отгледани много сортове, които не са податливи на напукване (независимо от климатичните условия).

Какво да направите, за да предотвратите разцепването на зелевите глави?

На първо място, трябва да осигурите редовно, но умерено поливане (в горещите дни честотата на поливане може да се увеличи, докато при дъждовно време си струва да ограничите количеството вода). Можете да положите дебел слой мулч около растенията (дървесният чипс е идеален за тази цел). Мулчирането на зелето помага да се поддържа подходяща влажност на почвата и предпазва корените от внезапни температурни промени.

Още: Кафеви издънки на чемшира? Причини, лечение и профилактика

За торене на зеле използвайте само естествени торове. През сезона поливайте зеленчуците с растителен тор. През есента внасете оборски тор, като го смесите с горния слой почва. Освен това се опитайте да изберете сортове, които не са податливи на напукване.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес