Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо варосване на дървета през есента е задължително

16 октомври 2024, 06:00 часа

С настъпването на есента и падането на листата дърветата се подготвят за зимата, преминавайки в състояние на покой. За нас, градинарите, това е идеалният момент да им осигурим нужната защита, която ще ги предпази от неблагоприятни условия през зимата и ще гарантира здрава реколта през следващия сезон. Есенното варосване е важна стъпка в тази подготовка, която осигурява множество ползи за дърветата. Въпреки че понякога варосването се възприема като декоративен елемент, истинската му цел е да предпази дърветата от редица потенциални проблеми.

Защо есенното варосване е от съществено значение?

Есенното варосване изпълнява няколко основни функции, които помагат на дърветата да се справят със студовете и резките температурни промени през зимата. Ето защо е толкова важно:

Как да варосаме дърветата и защо това е толкова важно за тях

  1. Предпазване от температурни колебания: През зимата, особено при внезапни затопляния, стволовете на дърветата могат да се напукат поради резките промени в температурата. Варосването помага за стабилизиране на температурата, като предотвратява образуването на тези пукнатини, които с времето могат да доведат до навлизане на болести и вредители.
  2. Защита от слънчеви изгаряния: В края на зимата, когато слънцето започне да грее по-интензивно, белият варов слой отразява светлината и предпазва кората от изгаряне. Особено младите стволове са податливи на този вид увреждане, затова е важно да се подсигури защитен слой, който да предпазва дървото от прекомерно нагряване и изсушаване.
  3. Предотвратяване на заледяване: Варосването помага за предпазване на стволовете от заледяване – често срещано явление през зимата, което може да нанесе сериозни щети, особено на по-топлолюбивите видове дървета. Заледяването може да увреди кората, като създаде входни точки за инфекции и вредители.
  4. Предпазване от вредители: Освен защитата от неблагоприятни климатични условия, варосването помага и за унищожаване на вредители, които се крият в кората за зимуване. Това е ефективна мярка срещу множество насекоми, които могат да увредят дървото напролет.
  5. Защита срещу гризачи: В тежките зимни условия някои животни, като зайци и гризачи, търсят храна в градините. Белият слой вар отблъсква тези животни, като ги възпира от нападения върху кората на дърветата, предпазвайки ги от потенциални увреждания.

Как се варосват овошки?

Кога и как да извършим есенното варосване?

Есенното варосване трябва да се извърши в периода след като листата на дърветата са опадали, но преди да са настъпили сериозните студове. Идеалната температура за работа е около +5 градуса по Целзий, като е важно времето да е сухо, за да може варта да залепне здраво и да не се отмие при дъжд.

Подготовка за варосване

Преди да започнете, премахнете всички люспи, мъхове и лишеи от кората. Това ще осигури по-добра адхезия на варта и ще помогне за по-добро покритие на дървото. В случай на наранявания по кората, използвайте овощарска замазка за защита от влага и бактерии. Препоръчително е също да третирате ствола с 3-5% разтвор на меден сулфат, който да унищожи болестотворните микроорганизми.

Най-добрите рецепти за варосване на овошките

Приготвяне на варовия разтвор

За приготвяне на разтвор за варосване използвайте около 2,5 кг вар и добавете 100 г лепило за дърво към 10 литра вода. Ако желаете, можете да добавите меден сулфат, но имайте предвид, че това ще промени цвета на разтвора. Варта трябва да остане бяла, за да отразява светлината и да изпълнява защитната си функция.

Кои дървета да варосваме?

Процедурата е подходяща предимно за по-възрастни дървета. Младите дървета, които са под 4-годишна възраст, имат по-нежна кора, която може да бъде изсушена от варовото покритие. За тях е по-подходящо да използвате защитни покрития, като спанбонд или друг вид груба тъкан, за да ги предпазите от студовете.

Есенното варосване е важна стъпка в грижата за вашите дървета, която ги защитава от редица неблагоприятни фактори през зимата. Осигуряването на добър защитен слой с вар спомага за намаляване на риска от температурни колебания, слънчеви изгаряния, заледяване и вредители. С тези мерки не само помагате на дърветата да преживеят студените месеци, но и гарантирате тяхната сила и здраве за следващия сезон. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес