Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се появяват лилави листа на доматите?

24 юни 2024, 10:22 часа
Реклама

Даже неопитни градинари разбират, че цветът на нормалните, здрави доматени стръкове и листа е зелен. И ако той се промени, значи нещо не е наред. Но често се случва листата на доматите да придобият лилаво оцветяване. Има редица причини за това явление.

Липса на фосфор

Цветът на листата се влияе от липсата на фосфор. Вместо зелена, долната страна на листата става лилава, а в някои случаи виненочервена или червено-лилава. Първоначално това се отнася до долните стари листа, но по-късно в процеса се включва горната зеленина. В същото време самият стрък остава зелен и здрав, а долните листа постепенно жълтеят и вехнат.

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

Причини за дефицит на фосфор:

- изтощена почва;

- влошени температурни условия на въздуха и почвата;

- други химически елементи блокират движението на фосфора към корените.

При установяване на причината се предприемат незабавни действия, главно прилагане на торове, съдържащи бързо усвоим фосфор. Подходящи са следните торове:

- калиев монофосфат;

- суперфосфат (за предпочитане двоен);

- комбинирани торове.

Други препарати също може да се използват за лечение на фосфорен дефицит – например, калиев или магнезиев сулфат. Но най-важното е да не забравяме, че такова подхранване се извършва при температури над 15°C. Само в този случай ползата от разсада е гарантирана.

Градинарите не трябва да се надяват, че след торене и премахване на дефицита на фосфор, развалените листа ще се върнат към зелен оттенък. Но по-нататъшният растеж на разсада ще продължи и новите листа вече ще придобият естествен зелен цвят.

Недостиг на сяра

Дефицитът на сяра води до същия проблем. Този елемент навлиза в доматения разсад не само от почвата, но и от въздуха. Впрочем, проблемът засяга повече възрастни растения, отколкото разсад. Но пръскането ще допринесе за лечението.

По принцип, когато се появят лилави листа, градинарите не винаги могат да определят кои микроелементи липсват. На помощ идва двойният суперфосфат, където както сярата, така и фосфорът присъстват в необходимите количества. Дори ако в момента разсадът не се нуждае от сяра, това ще бъде важна основа за бъдещ растеж.

Други причини

Температурата

Една от тях са некомфортните температурни условия. Промяната на температурата ще помогне за решаване на проблема. Какво се прави за целта:

- преместете разсада в по-топли и удобни условия;

- поставете изолация под саксиите с разсад (пенопласт, пенополистирол и др.);

- избягвайте течения.

Благоприятната температура за растеж на младия разсад е между 16 и 18°C.

Почвата

Следващата причина за промени в цвета на листата е почвата с лошо качество. Тя трябва да съдържа достатъчно количество азот, магнезий, цинк и калий. Ако има дефицит (излишък) на елементи, растежът на разсада ще се забави и листата ще станат лилави. Синкави нюанси се появяват, когато има излишък на манган, който е бил използван за дезинфекция на семенния материал или (в редки случаи) това са просто нормалните характеристики на сорта домати.

Друга причина е голямото количество алкали (основи) в почвата. А понеже разсадът от домати изисква неутрална или леко кисела почва, излишъкът от киселини или алкали води до вкаменяване на фосфорните торове. Растението не получава достатъчно фосфор, което се отразява на цвета на листата.

Отглеждане на домати - всичко, което НЕ знаете

Светлината

Друга причина за лилав разсад. Това няма да се случи, ако има 10-12 часа дневна светлина. Останалата част от денонощието е тъмнина, необходима за усвояването на някои полезни вещества. Ако светлината е недостатъчна или прекалена, негативните последици за листата са очевидни.

Поливането

Правилното поливане премахва лилавия цвят на листата. Експертите съветват да използвате капково напояване. Методът не позволява на течността да застоява и да попада върху листата. При ръчно поливане трябва да се внимава почвата да не е прекалено суха или подгизнала.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес