Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо поливането е ключът към правилното отглеждане на дини?

24 юни 2024, 17:00 часа

Разбираме, че е лято не само по живака в термометъра, стремително пълзящ нагоре. Появят ли се дините на пазара – сочни, узрели, ароматни и вкусни, и витрините със сладолед на всеки ъгъл, най-вълшебният и пълен с емоции и цветни преживявания сезон е на прага ни.

Реклама

И ако приготвянето на домашен сладолед е лесно и бързо с помощта на съвременна техника, то с дините стремежът да се насладим на пресни и домашно отгледани на бостана, е по-сложен. Освен познаване на нуждите и предпочитанията на този сочен летен плод е задължително да се запознаете и с правилното поливане при отглеждане на дини – ключ към богатата реколта.

Поливането при отглеждане на дини – защо е важно?

Подобно на всички останали плодове и култури и дините се нуждаят от адекватно количество вода, за да се развиват правилно. При дините обаче правилното поливане се оказва ключът към богатата реколта заедно с топлото време и наличието на слънце. Нуждата от топлина е валидна за всички фази от развитието на дините и е в порядъка на 28-32 градуса. Динята определено е топлолюбив плод.

И докато нито температурите, нито слънчевото греене са във ваш контрол, освен че може да се погрижите да няма засенчване, то поливането и овладяването на тънкостите му зависят изцяло от вас. А поливането е в основата на сладостта на дините, която сладост е от ключово значение за реализиране на реколтата. Поливането при отглеждане на дини е толкова важно именно защото от него зависи дали ще се радвате на сладки плодове.

Засаждане на дини и пъпеши 2024 - кои са най-добрите дати

Поливането при отглеждане на дини – как да го направим правилно?

Недостигът на влага и преполиването са двата възможни риска, пред които сте изправени. И двата могат да повлияят негативно на крайния резултат от труда ви, да ви лишат от реколтата или да не позволят да се насладите на сладки дини. Преполиването води до излишна влага в почвата, която не се нрави на дините и те узряват по-бавно. Това поражда риск за реализиране на реколтата, ако бъде прибрана твърде рано и се окаже, че дините са зелени.

Не само излишната влага поражда риска за дините. Недостатъчно поливане също представлява риск за дините, макар  да е много по-малък. За да се ориентирате колко и как да поливате, следете повърхностния слой на почвата. Поливането трябва да стана внимателно, с необходимото търпение, когато почвата изсъхне. Дините са сред плодовете, при които поливането не просто се отразява на самите растения, но и на качеството на плодовете.

Сладостта на дините е сред най-важните условия за реализацията на реколтата, следователно е от ключово значение да се поливат адекватно и съобразено с етапа на развитието им – по-обилно по време на началните фази на развитие и по-пестеливо или изобщо  през периода на узряването, през който напояването е дори вредно, защото се понижава съдържанието на захари, тоест дините губят от сладостта си.

При дините по-големият риск е от преполиване, отколкото от липса на влага, защото могат да използват в периоди на дълго засушаване благодарение на силно развита коренова система и голямата ѝ смукателна способност както влагата в дълбоките слоеве на почвата, така и влагата от самия плод. Тоест устойчиви са на засушаване и са способни да се справят, докато грешките при преполиването не могат да бъдат преодолени от самите дини.

Градинарите споделят: Засяване и грижа за ДИНЯ в домашната градина

Това обаче не се отнася за ранните фази на развитието на дините, през които корените не са толкова развити, а поливките са онези, които имат решаващо значение за нормалния строеж и развитие на растенията. Веднъж пораснали, тези сухоустойчиви плодове, нямат нужда от вашата помощ и от често поливане, като дори са подходящи за отглеждане в места, лишени от възможност за често поливане.

Дините, когато са неукрепнали, се нуждаят от много грижи и специално отношение при поливане. Те са чувствителни към студа и всяка грешка в тази посока може да доведе до обезсмисляне на труда ви. Ето защо опитните градинари съветват новаците, отглеждащи дини, да ги поливат с топла вода, докато растенията укрепнат, което ще рече непосредствено след засаждането и скоро след него.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес