Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо картофена мана е истински бич по доматите?

13 май 2024, 07:55 часа

Най-важната причина за появата на фитофтороза е високата влажност, както и температурните промени. Ако вали и температурата падне под 20 градуса през нощта, заболяването се развива много бързо. Пикът по доматите настъпва през юли-август. Но има и други важни фактори, които допринасят за разпространението на болестта:

  • гъсто засаждане, когато доматите растат твърде близо един до друг
  • неправилно поливане, при което струята от маркуча удря листата и водата се застоява в почвата
  • непосредствена близост на домати и картофи
  • излишък на азот в почвата

Как да разпознаем картофената мана по доматите?

Още: Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Когато са засегнати от фитофтороза, върху листата на доматите се появяват кафеникаво-кафяви петна, без ясни граници и с различни конфигурации. На гърба на листа, особено при влажно време, може да забележите белезникав налеп. Болестта започва от долните листа и след това се придвижва нагоре по растението, докато унищожи плодовете - както зелени, така и узрели. По тях се появяват плътни кафяви петна, които бързо се увеличават, стават тъмнокафяви и след това доматите започват да гният.

Как да се справим с фитофторозата?

  1. На първо място, както в оранжерията, така и на открито, градинарят трябва периодично да проверява долните листа на доматения храст и незабавно да ги отстранява, ако забележи първите признаци на фитофтороза. Понякога е по-добре да се отскубва цялото болно растение наведнъж, за да не рискувате въобще реколтата. Незабавно изгаряйте всички заразени зони: стъбла и листа, та спорите да не се разпространяват в градината.
  2. Помага навременното отстраняване на колтуците („братята“) и привързването на доматите към опора; листата не трябва да докосват почвата, за да не се заразяват от нея.
  3. Ако вали твърде често, доматите на открито може да бъдат защитени чрез опъване на пластмасово покритие отгоре. По този начин по-малко вода ще падне върху листата; растенията ще бъдат на по-топло през нощта и рискът от заразяване ще бъде намален.
  4. Правилното подхранване на доматите с торове също може да предотврати заболяването. През юли-август се препоръчва да се използват специални торове за домати с високо съдържание на калий - но е по-добре да се премахнат напълно азотните добавки.
  5. Препоръчително е да поливате лехите с домати вечер или рано сутрин, като не попада вода върху листата.

Как да третирате домати срещу фитофтороза?

Още: Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Картофената мана е коварна с това, че бързо се адаптира към всякакви препарати. Преди обработката е наложително да премахнете всички заразени листа. Ако не знаете какви лекарства да използвате срещу фитофтороза, тогава се съсредоточете върху тези, които съдържат мед. В български условия най-често използваният такъв препарат е бордолезовият разтвор или „син камък“. Доматените храсти се обработват няколко пъти на сезон (с интервали от 1-2 седмици).

Народни средства

В самото начало на заболяването гниенето на доматите може да бъде спряно с по-малко радикални средства от фунгицидите.

Чесън с калиев перманганат

Още: Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Насипвате в чаша вода 100 г смлян в месомелачка чесън, оставяте го да кисне 24 часа. Прецеждате и разреждате разтвора в 10 литра вода, добавяте към него 1 грам калиев перманганат. С получената инфузия растенията се пръскат веднъж на две седмици.

Физиологичен разтвор

За да защитите доматите от фитофтороза и други болести, трябва да разредите една чаша обикновена готварска сол в кофа с вода и редовно да пръскате с този разтвор. Такова пръскане е особено актуално след дъждовния сезон.

Млечен разтвор с йод

Още: Защо доматите се напукват - как да решите пробема

Разреждате 10 мл прясно мляко в 1 литър вода. Добавяте няколко капки йод към получената смес и след това пръскате доматите веднъж на всеки 2 седмици. Това е добра профилактика, тъй като фитофтората не може да се развие при взаимодействие с млечнокисели бактерии.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес