Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ябълките гният още на дървото?

15 август 2024, 07:15 часа

Градинарите често се сблъскват с тъжната гледка на ябълки, които започват да гният още на дървото. Това явление не само ви лишава от реколта, но и повдига много въпроси.

Причините за това явление са различни и често са свързани с комплекс от фактори, включително метеорологични условия, болести и вредители.

Гъбични заболявания

Една от основните причини за гниене на ябълките на дърво са гъбичните заболявания. Монилиозата или гниенето на плодовете, причинено от гъби от род Monilinia, е особено често срещано.

Този патоген навлиза в плода чрез леко увреждане на кожата и се разпространява бързо, причинявайки кафяво гниене. При условия на висока влажност спорите на гъбичките лесно се пренасят от вятър и насекоми, заразявайки съседните плодове.

Правила и грешки при пръскане на ябълката

Насекоми вредители

Молецът и други насекоми вредители могат да причинят гниене на ябълките по дървото. Ларвите на тези насекоми проникват в плода, увреждат тъканите му и създават благоприятни условия за развитието на гнилостни бактерии и гъбички. Дори леко увреждане на кожата на ябълката може да се превърне във „входна врата“ за инфекция.

Метеорологичните условия

Неблагоприятните климатични условия играят значителна роля за развитието на гниене по ябълките. Продължителните дъждове, високата влажност на въздуха и резките температурни промени създават идеална среда за размножаване на патогенни микроорганизми.

Освен това силните ветрове или градушка могат да повредят кората на плода, което го прави по-податлив на инфекции.

Физиологични разстройства

Някои физиологични нарушения, като горчиви костилки или стъкловидност, могат да доведат до преждевременно гниене на ябълките.

Тези състояния често са свързани с нарушение на минералното хранене на дървото, особено с липса на калций. Засегнатите плодове стават по-податливи на гъбични заболявания и бактериални инфекции.

Презряване на плодовете

Ако ябълките се оставят на дървото твърде дълго след достигане на зрялост, те започват да презряват. Презрелите плодове са по-меки и сладки, което ги прави привлекателни за насекоми и по-уязвими към гъбични инфекции.

Черно гниене по ябълките: Признаци и как да се справите?

Недостатъчна грижа за дърветата

Неправилната грижа за ябълковото дърво може косвено да допринесе за гниене на плодовете. Недостатъчната резитба води до удебеляване на короната, което влошава циркулацията на въздуха и повишава влажността около плода.

Недостатъчното хранене на едно дърво отслабва неговия имунитет, което го прави по-податливо на болести и вредители.

Химически щети

Неправилното прилагане на пестициди или други химикали може да увреди кожата на ябълките, създавайки микропукнатини, през които могат да проникнат патогени.

Генетични фактори

Някои сортове ябълки са генетично по-предразположени към определени заболявания или физиологични разстройства, които могат да причинят гниене на плодовете на дървото.

Профилактика и контрол

Редовното подрязване за подобряване на вентилацията на короната, навременното отстраняване на мършата и засегнатите плодове, правилното хранене на дървото и превантивните обработки срещу вредители и болести могат значително да намалят риска от развитие на гниене.

Също така е важно да се спазва времето за прибиране на реколтата, за да се предотврати презряването на плодовете на дървото.

Навременното идентифициране на проблема и правилната грижа за дърветата ще помогнат за поддържането на здравето на градината и ще осигурят богата реколта от качествени плодове.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес