Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

17 май 2024, 18:20 часа
Реклама

България има стари традиции в отглеждането на лозя и в производството на питието на боговете – виното. Счита се, че лозарството на Стария континент се е зародило именно у нас –по поречието на река Марица преди повече от 5 хилядолетия. Първите, които учели народите в Европа как да отглеждат лози, били именно тракийските лозари, тракийското вино възхвалявал Омир, а отглеждането на лозя се превърнало в поминък за народите, населявали някога земите ни. Поради всичко посочено не и изненадва, че именно в България  в района на града на виното – Асеновград – се намира според легендите светилището на бога на виното.

Лозарството у нас се развива на тласъци – бележи възходи и падения. Богомилите считали консумацията на вино за грях и забранявали отглеждането на лозя, а по време на управлението на хан Крум всички били изкоренени, защото пиянството било забранено със закон. Въпреки подобни исторически моменти виното и лозята вплели корените си дълбоко в същността на народа ни, на традициите, обичаите и поминъка. Всичко това предполага добра информираност у нас за отглеждането на лозя. Оказва се обаче, че начинаещите в лозарството изпитват колебания, свързани с грижата за насажденията, сред които и кога и защо се пръскат лозята.

Пръскането на лозята през май – какво трябва да знаете

Пръскането на лозята не е единичен акт, а системна грижа за тях с цел предпазване от болести и вредители и за осигуряване на добра реколта. Пръскането на лозята през май цели превенция на гъбичните заболявания по лозята, сред които мана и оидиум. Именно май е месецът, през който се налага повишено внимание за превенция на тези гъбични заболявания, тъй като честите и обилни валежи благоприятстват развитието им.

С какво е добре да се пръскат асмите през април

Високите нива на влажност създават реални предпоставки за развитие на заболяването мана, което представлява сериозен риск за лозята и е сред основните причини да е критично важно пръскането на лозята през май. Най-голям риск от зараза при лозята има от формирането и цъфтежа на ресите до наедряване на зърната – т.е. до големина на грахово зърно, което обикновено съвпада с месеца, изобилстващ от пролетни дъждове.

Как да разпознаете маната и одиума?

Начинаещите лозари се вълнуват не само защо се извършва първото пръскане на лозята през май, но и как да разпознаят маната, за да предприемат незабавни мерки и да не позволят да унищожи лозята. Маната се разпознава по хлоротични, мазни петна, които се образуват от долната страна на лисата и които по-късно некротират.

Тъй като маната обхваща наземните части от лозята, тя се вижда и идентифицира лесно, няма оправдание за забавяне след откриване на проблема, тъй като рискът за лозята и реколтата е огромен. Съветът към младите лозари е да следят обстойно, лично и отблизо състоянието на листата и стъблата на лозята и да реагират адекватно и бързо при всяка съмнителна и нежелана промяна в тях.

При другото гъбично заболяване масово застрашаващо лозята у нас е оидиумът, разпознаващ се по образувалите се жълто-зелените петна по листата.

Когато обсъждаме пръскането на лозята през май обръщаме внимание на риска от одиум и мана, как да ги разпознаем и как да ги третираме, защото са двете най-разпространени гъбични заболявания по лозята през дъждовните пролетни месеци.

Кога е най-добре да се пръска лозето - сутрин или вечер

Как да се справим с гъбичните заболявания?

- Пръскането на лозята през май цели именно превенция или лечение на маната. Превенцията е по-успешна, лесна и икономически изгодна от лечението, поради което през май се препоръчват профилактични пръскания с контактни фунгициди против мана. В агроаптеките ще откриете разнообразни предложения, а специалистите там ще ви дадат най-добрите съвети как да ги изберете, приготвите и използвате така, че да са най-ефективни.

- Ако не е извършена превенция, извършена е неправилно или е била неефективна и въпреки нея лозята са заболели, следва да се извърши незабавно третиране срещу мана, като за целта се използват вече не контактни, а системни фугициди.

При одиума се използват други препарати, като третирането трябва да започне в началото на вегетацията.

Съществуват и препарати, които са ефективни и при двете заболявания, които са предпочитани от много лозари, тъй като с употребата им намалява нуждата от пръскане на лозята и вместо две отделни пръскания се извършва едно с препарат, подходящ и за борба с маната, и за борба с одиума.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес