Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е важно да изхвърлите старите автомобилни гуми от градината си?

31 август 2023, 21:22 часа

Много градинари се опитват да придадат атрактивност на своите градини, като използват стари автомобилни гуми за декорация или отглеждане на растения. Въпреки това, тази практика може да бъде изключително вредна за околната среда и здравето на растенията. Нека разгледаме защо е важно да изхвърлите старите гуми от градината си.

Токсичните съединения в гумите

Една от най-важните причини да се изхвърлят старите автомобилни гуми от градината е наличието на токсични съединения в тях. Гумите съдържат голямо количество N-нитрозамини, които са изключително опасни за околната среда и здравето на човека. Тези съединения могат да проникнат в почвата и да замърсят подземните води, което може да има дългосрочни негативни последици.

Какво правят опитните градинари със старите гуми?

Опасни вещества за растенията

Съставът на автомобилните гуми не се ограничава само до N-нитрозамините. В тях могат да се открият и други опасни вещества като каучук, толуен, бензен, стирен, ксилен и тежки метали. Когато растенията се отглеждат в тези условия, те абсорбират тези вредни вещества чрез корените си. Това може да доведе до натрупване на токсини в растенията и в последствие да увреди здравето на хората, които консумират тези растения.

Вредни микроелементи

Подобно на тежките метали, в старите гуми могат да се съдържат и други вредни микроелементи. Тези вещества могат да се разпространят в почвата и да замърсят околната среда. Разлагането на старите гуми може да отнеме години, заради което токсините се освобождават постепенно и продължително замърсяват околната среда.

Веднага изхвърлете старите гуми от градината си - ето защо те нямат място там

Препоръки за изхвърляне на гумите

За да се намали негативният ефект върху околната среда и здравето, е важно старите автомобилни гуми да се изхвърлят на правилните места. Множество градски общини предлагат специални пунктове за събиране на стари гуми, където те могат да бъдат рециклирани по подходящ начин. Това ще помогне за предотвратяване на замърсяването на почвата и околната среда.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес