Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо доматите се напукват и как да спасите реколтата

04 август 2024, 17:32 часа

Всеки градинар, който разчита на богата реколта от домати, може да остане разочарован от напукването на плодовете. В допълнение към късната болест и други заболявания, реколтата може да бъде развалена поради пукнатини, които се появяват върху плодовете по време на процеса на зреене. Ето защо доматите се напукват и как реколтата може да бъде спасена.

Причини за напукване на доматите

Първата причина се крие в неправилното поливане. Липсата на влага води до забавяне на растежа на плода, кожата става по-малко еластична и се напуква. В този случай както зрелите, така и зелените домати могат да се напукат. Същото може да се случи и с доматите в горещо време.

През август торете доматите и краставиците само с този тор - реколтата им ще е 2 пъти по-богата

Друга причина е неправилната селскостопанска технология, свързана с прищипването на насажденията. Трябва внимателно да прищипете и прищипете растението. След като градинарите премахнат страничните издънки, растението насочва всичките си усилия към узряването на плодовете. Интензивният растеж води до това, че кожата се спуква, преди да има време да се образува.

Поради високата влажност могат да се развият болести като гниене на края на цветовете, късна болест и алтернария, както и други заболявания. Тези домати не трябва да се ядат. През пукнатините могат да проникнат вредни за здравето бактерии.

Излишъкът или липсата на тор също води до напукване на плодовете.

Как да спасим реколтата, ако доматите се напукват?

Градинарите трябва да запомнят значението на навременното прилагане на торове. По време на растежа на разсада са необходими фосфор и азот. По време на цъфтежа и плододаването - калий и фосфор. Последното торене се извършва две седмици преди прибиране на реколтата, като се използват бор и манган, калий и йод.

Режимът на поливане на доматите зависи от два основни фактора: влажност и температура на почвата и въздуха. Смята се, че за нормалния растеж и развитие на доматите, както и за защитата им от различни заболявания, влажността на въздуха трябва да бъде на ниво от 50%, влажността на почвата - около 90%. Идеалната температура на въздуха в оранжерията през деня е 20-25 градуса по Целзий, през нощта - 17-19. Ако се повиши до 28 градуса, доматите ще започнат да растат по-активно, отколкото трябва, поради което плодовете стават малки, безвкусни и деформирани. И ако термометърът надвишава 30, доматите ще спрат да цъфтят и цветовете им ще опадат. Ако температурата в оранцерията е над 40, растенията ще умрат напълно. И именно поливането, правилно и навременно, ще ни помогне да поддържаме оптималната температура в оранжерията. В градината доматите е най-добре да се поливат с топла вода сутрин, като течността се излива директно в корена - тя не трябва да попада върху листата.

Как правилно да поливате доматите през август - 4 важни правила

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес