Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо доматите НЕ узряват напълно?

01 август 2024, 18:18 часа

Често градинарите се сблъскват със следната ситуация - доматите показват всички признаци на зрялост, с изключение на зелената зона близо до стъблото. Но ето каква е причината за неравномерното узряване на доматите?

Непълно узряване на доматите - каква е причината?

Ако доматът не е напълно узрял, неузрялата част от пулпата остава по-твърда от узрялата част на плода. Това е особено забележимо при доматите, които по време на процеса на зреене променят цвета си, например, червено или жълто. Но това може да се случи и с тези домати, които остават зелени за дълго време.

Само 5 капки от това и доматите ще растат като луди

В този случай вкусът на домата няма да бъде толкова сладък, колкото този на напълно узрял. Обърнете внимание, че за някои домати е съвсем нормално, ако част от тях остават зелени, когато са напълно узрели - но тази характеристика е обозначена от производителя на сортови семена.

Хлорофилът в неузрелите домати обикновено започва да се разгражда в края на цъфтежа и продължава около петурата и нагоре по плода. Ако хлорофилът се разгражда твърде бавно или изобщо не се разгражда, се появяват тези „зелени закачалки“.

Има няколко причини за непълното зреене на доматите, които са свързани с метеорологичните условия: това може да възникне поради термично изгаряне, когато доматите са изложени на твърде много пряка слънчева светлина, или в резултат на твърде висока температура за дълъг период от време.

Плодовете на доматите обикновено са готови за прибиране на реколтата 50-70 дни след цъфтежа Те получават зеления си цвят от хлорофила, жълтия от каротина, а червения от ликопена. Образуването на багрила в естествени условия зависи от температурата.

При 28-29 °C ликопенът не се образува в плодовете, а когато температурата на плодовете се повиши до 40 °C и повече, не се образува жълт пигмент. Затова при високи температури плодовете остават жълтеникаво-зеленикаво-пъстри.

Неравномерното узряване на плодовете на доматите може да бъде причинено от много проблеми: изсъхване на растенията, гниене на плодовете по време на узряване, увреждане на проводимите съдове, слънчево изгаряне.

Неравномерното оцветяване на плодовете на доматите възниква при големи разлики в нощните и дневните температури, при сухо горещо време, при излишна влажност на почвата и въздуха, при вегетативен тип развитие на растенията, при липса на калий на фона на излишък на азот при облачно време.

Зеленото оцветяване на плодовете на доматите често се среща в есенното сеитбообращение поради хипотермия на плодовете (под 10 ° C) по време на периода на тяхното пълнене и оцветяване; това явление може да се засили с увеличаване на температурната разлика между тях нощ и ден.

Образуването на жълти твърди петна по доматите често се причинява от вируса на тютюневата мозайка или други вирусни патогени и може да бъде провокирано от повишен фон на амонячен азот или нисък интензитет на светлина.

Сиво-кафяви петна извън горната част на плода на домата са знак за стари растения. Те се появяват в края на плододаването с увреждане на кореновата система, малък брой листа, прегряване през деня и студени нощи. Петната по доматите също могат да бъдат причинени от липса на бор при рН на почвата над 7,0.

Какво да направите, ако листата на доматите почерняват?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес