Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо доматите не узряват и какво да направите?

23 юли 2024, 08:57 часа

От сладки градински домати до чери домати за салата - повечето от тези видове се справят добре в българските градини, ако им се осигурят подходящи условия. Но често се случва доматите да останат зелени на клонките и това, разбира се, е проблем за всеки градинар. Как да стимулираме доматите да зреят? Как да подобрим вкуса им и да увеличим добива?

Как зреят доматите?

За да разберете по-добре какви условия трябва да бъдат осигурени на вашите домати, струва си да знаете как протича процесът на узряване.

Още: Върхово гниене при доматите - ето как да се справим с него

Развитието на плодовете на доматите може да бъде разделено на два ключови етапа. В първия етап цветята се опрашват, а след това се образуват плодовете, които много бързо наддават на тегло. При някои видове те увеличават обема си дори три пъти. На този етап плодът е изложен на пукнатини, които могат да привлекат насекоми или гъбични заболявания или дори да счупят растението. Ето защо, по време на първата фаза от процеса на зреене, уверете се, че има подходяща опора и го проверявайте редовно, за да сте сигурни, че растежът напредва гладко.

Плодът навлиза във втората част от процеса на зреене след приблизително 3–4 седмици. След това време ще забележите първите оцветявания по тях. Отсега нататък можете лесно да приберете излишната реколта, ако видите, че растението се огъва под тежестта им.

Доматът е климактерично растение. Какво означава това? Нужно е само да му осигурите подходящи условия и то ще започне да зрее благодарение на етилена, произвеждан от плода. Така че можете да берете зелени домати и да се насладите на вкуса им след 2 седмици.

Противно на външния вид, доматите не се нуждаят от слънчева светлина, за да узреят. Просто ги оставете на топло място. Процесът на узряване на доматите е част от това, което ги прави чудесно растение за начинаещи градинари – реколтата им е подвластна на грижите и не изискват много работа.

Още: За домати: кои са най-подходящите заместители на борна киселина?

Защо доматите са зелени и не зреят?

Докато много градинари проверяват pH на почвата, торят растенията си и ги предпазват от вредители, търсейки начин да насърчат узряването на доматите, причината за късното им узряване може да е съвсем друга.

Доматите, както повечето растения, се делят на ранни и късни сортове. Някои от тях ще издържат на по-ниски температури и ще узреят през есента, някои трябва да бъдат в земята през пролетта, за да узреят през лятото. Проверете от какъв вид е вашето растение, за да прецените кога трябва да започне да узрява. Това ще бъде отлична отправна точка.

Различните видове домати също могат да имат различни изисквания за грижа. Понякога може да се окаже, че въпреки че растенията се отглеждат и поддържат в оптимални условия, избраните видове може да се нуждаят например от по-често торене от останалите. Но ако приемем, че знаете какъв е периодът на зреене на вашите домати и че според вашите оценки те зреят твърде бавно, нека проверим каква може да е причината.

Температура

Да започнем с температурата. Доматите, заедно с босилека, са се превърнали в символ на топлия средиземноморски климат. Знаете, че не обичат ниските температури, така че вероятно ги отглеждате в тунел или оранжерия. И тук обаче трябва да внимавате. Това са топлолюбиви растения, но това не означава, че не ги уврежда топлината. Производството на етилен е по-бавно над 30°C, така че въпреки топлината и многото слънце доматите остават зелени. Те също са податливи на сухо гниене по време на горещо време.

Достъп до слънчева светлина

Не забравяйте обаче, че тези растения все още се нуждаят от слънце. Като ги засенчвате или отглеждате на място, защитено от слънчева светлина, можете да очаквате много по-ниски добиви.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес