Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо да не забравяме за лятната резитба на овошките?

28 юни 2024, 14:00 часа

По традиция градинарите подрязват овощните дървета през пролетния и есенния сезон. Тези периоди са най-подходящи за формиране на короната, понеже са свързани със започването и края на вегетацията. Обаче е възможно градината да се подрязва и през лятото.

Реклама

Пролетната резитба на дърветата е предимно със санитарен характер (премахване на издънки, повредени от замръзване или сняг), а по време на есенното подрязване градинарите отстраняват непотребните клони, израснали през лятото. Често те са доста многобройни, което показва нерационално подхранване.

Овошките по принцип добре понасят лятната резитба, независимо от тяхната възраст. Това позволява да бъдат решени доста проблеми.

Резитба на овошките през пролетта - може ли да се прави

Просветляване на короната

Излишъците на листните издънки, растящи към средата короната, причинява влошаване на вентилацията и осветеността й. В резултат на това овощните дървета страдат по-често от бактериални и гъбични заболявания и се нападат от вредители.

Оформяне и поддържане

Благодарение на подрязването на овошките през лятото ще успеете да регулирате оформлението на короната без особени усилия: младите издънки се различават ясно и отчетливо на фона на вече вдървесинените, стари клони.

Премахване на сухи и болни клони

В разгара на вегетационния сезон са особено забележими сухи, безлистни млади клонки, също и листа с дефекти. Ако върху цял клон личат белези на сериозни заболявания, очевидно е по-добре да го отрежете, вместо да подложите на риск съседните издънки и култури.

Стимулиране на плододаването

Чрез резитбата имате възможност може да пренасочите хранителни вещества от ненужните издънки към образуване на плодовете. Резултатът е подобряване и качеството на реколтата. Плодовете се формират по-едри, ароматни и вкусни.

Улесняване на есенното оформяне на короната

Така преди да настъпи зимата остава само да бъде коригирана короната. След резитбата през лятото овошките ще имат време да съхранят повече хранителни вещества и да издържат по-добре на зимните температури.

График на лятната резитба

Графикът на лятната резитба зависи от възрастта на дървото, метеорологичните условия, растежната активност и немалко други фактори. Имате възможност и основания да регулирате короната веднъж през летния сезон или да го правите всеки месец.

Методи за лятна резитба

Прищипване

Най-лесната техника е ръчното прищипване на върха на младия израстък, когато върху него са формирани 3-5 листа. В резултат само след 2-3 седмици се събуждат странични заместващи пъпки. Чрез прищипването придавате плътност на короната. Заместващите издънки се прищипват отново при поява на 3 листа.

Защо резитбата на овошките през февруари е необходима?

Отчупване

През лятото младите издънки, които са излишни, не трябва да се отрязват с ножица - те може да бъдат отчупени внимателно в основата. Такава рана заздравява бързо; няма нуждао да се третира с лак. Този похват е много добър при костилковите овошки, но при необходимост може да се прилага и при семковите.

Огъване

Тази техника има за цел да коригира посоката при растежа на клоните. Хоризонталните издънки се осветяват по-добре от слънцето и дават по-голям добив. За да се превърне млад клон от вертикален в хоризонтален, се натиска леко и фиксира в необходимата позиция.

Подрязване

Излишните издънки не трябва да се огъват, а да се отрежат по специален начин, за да се образува цветна пъпка. За целта младата издънка се съкращава до 2 листа, изчаква се, докато страничните клони растат, и след това се отрязва до втория лист. За всяка овошка се използват специфичните похвати за увеличаване на гъстотата на короната, запълване на празнините или, напротив, за повече вентилация, проветряване и повече бъдещо плододаване.

Лятното подрязване е лесен начин за оформление на короната. Естествено, желателно е да се извършва правилно и навреме, с цел получаване на максимален ефект. До настъпване на есента такива дървета ще бъдат добре спретнати и поддържани, ще ви зарадват с големи, вкусни плодове и с лекота ще издържат дори сурови зими.

 

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес