Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане и отглеждане на хортензия в двора: Съвети за правилна грижа

10 април 2024, 05:50 часа

Катерещите се хортензии се отличават с големи, ароматни гроздове от цветове, които цъфтят в края на пролетта и през лятото на фона на тъмнозелени, сърцевидни листа. Тези масивни лиани лесно се катерят по колони, дървета и други подпорни конструкции. Катерещата се хортензия израства на височина от 9 до 24 м, но понася подрязване до по-малка височина. Можете да я отглеждате и като храст.

Още: Органични или химически торове са по-подходящи за розите

Информация за катерещите хортензии

Катерещите се хортензии(Hydrangea anomala subsp. petiolaris) са големи, тежки увивни растения, които се нуждаят от значителна опора. Катерещата се хортензия се захваща за опорната конструкция по два начина - с увивни лиани, които се увиват около конструкцията, и с въздушни корени, които растат по основното стъбло и се захващат за вертикални повърхности.

Цветовете се състоят от централна маса от дребни, плодовити цветове, заобиколени от кръг от по-големи, неплодовити цветове. Можете да оставите изсъхналите цветни гроздове на лозата след цъфтежа и те ще запазят формата си и ще придадат допълнителен ефект, дори след като листата започнат да падат. При желание от плодните цветове могат да се образуват и семенни шушулки за размножаване.

Как да се грижим за катерещата хортензия

Отглеждането на катерещи се хортензии е лесно. Катерещите се хортензии се нуждаят от богата, влажна почва, която е добре дренирана. Ако почвата ви се нуждае от подобрение, преди засаждане вкопайте обилно количество компост.

Лианата расте добре на пълно слънце или на частична сянка. В районите с горещо лято осигурете малко следобедна сянка. Когато отглеждате катереща се хортензия до стена, изберете северно или източно изложение.

Как да се грижите за катерещата се хортензия също не е трудно. Поливайте редовно лианата, за да поддържате почвата влажна. Слой мулч около основата на растението ще помогне на почвата да задържа влагата и ще държи плевелите настрана. Подхранвайте растението в края на зимата или началото на пролетта, точно преди да поникнат нови листа, и отново през лятото, когато цветовете цъфтят. Използвайте компост или тор с бавно освобождаване на веществата.

Подрязвайте растението в края на пролетта или началото на лятото, за да отстраните мъртвите, болни или повредени клони. Премахнете кръстосаните клони, които могат да се трият един в друг; триенето създава условия за проникване на насекоми и болести.

Още: 8 бели цветя, които трябва да имате в градината си

Как да отглеждате катереща хортензия като храст

Без опорна конструкция катерещите се хортензии образуват грамаден, дъговиден храст, който достига височина от 9 до 1,2 метра. Установява се бавно, но по-късно се разпространява с бързи темпове. Въздушните коренчета, които растат по основното стъбло, се вкореняват навсякъде, където имат контакт с почвата, и този потенциал за разпространение прави катерещата се хортензия отличен избор за почвопокривно растение на голяма площ.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес