Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на зимен чесън - ето какво трябва да направите 2 седмици преди това

15 септември 2024, 20:22 часа

Подготовката на градината за засаждане на зимен чесън може да се нарече фундаментална, тъй като почвата трябва да се утаи малко. Тя трябва да се извърши не по-късно от две седмици преди планираното засаждане на зеленчука.

Ако пренебрегнете тази препоръка и засадите скилидките чесън в прясно изкопана почва, по-късно, когато земята започне да се утаява неравномерно, корените на чесъна ще излязат, той ще се окаже на повърхността или скилидките ще бъдат разположени на различни дълбочини, поради което чесънът ще поникне неравномерно през пролетта. 

Правилна подготовка на почвата преди засаждане на зимен чесън

Важно е чесънът да се засажда на повдигната зона, където няма да има задържане на вода през пролетта. В същото време през зимата снегът трябва да лежи върху него и да не се издухва бързо от вятъра.

Преди да засадите зимен чесън изсипете това в градината и реколтата ще е по-богата

Ако искате да приберете прилична реколта, уверете се, че мястото, определено за засаждане на чесън, е слънчево, осветено почти през целия ден. По отношение на предшествениците, тогава за чесън са подходящи ранни картофи, домати, ранно зеле, бобови растения и зеленчуци.

Почвата също има значение - леките глинести, плодородни почви са най-подходящи за отглеждане на тази култура. В тежка и глинеста почва се препоръчва добавянето на пясък, а в лека, песъчлива - хумус. Той няма да навреди и на лека глинеста почва. Органичните вещества изискват около кофа на квадратен метър. Необходими са и минерални торове - 40-50 гр комплексен минерален тор на "квадрат". Добавете дървесна пепел към редовете, както и калиев сулфат, както и би било добре да закупите зеолит (котешка тоалетна), който съдържа силиций - изисква 1 чаша на квадратен метър.

Преди да започнете сеитбата, отстранете горната обвивка от главата, тъй като тя може да съдържа патогенна микрофлора. Потопете посевния материал в малинов разтвор на калиев перманганат. За да предотвратите заболявания, накиснете скилидките за половин час. След това ги дръжте още 20 минути в разтвор за образуване на корени Циркон (5 капки на половин литър вода).

След като подготвите посадъчния материал, го поставете върху суха кърпа на топло място и оставете за около час. След това започнете да засаждате.

Правилно засаждане на зимен чесън през есента

Преди да засадите зимен чесън, разхлабете добре почвата в градинското легло, направете канали с разстояние между тях около 20 см, дълбочина приблизително 7-9 см (в зависимост от размера на посадъчния материал).

На дъното на жлебовете изсипете пясък, смесен с дървесна пепел, на слой от 2 см. Засадете скилидките в жлебовете с дъното надолу, а не наклонено. Така ще се вкоренят по-бързо. Разстоянието между растенията е 9-12 см. След това напълнете жлебовете с пръст и я уплътнете с ръце. Ако почвата в градинското легло е суха, поливайте засадения чесън с вода на стайна температура, като използвате 1 лейка на 1 квадратен метър площ. Ако почвата е мокра, тогава няма нужда да поливате. След това мулчирайте насажденията със слама или прясно окосена трева. След настъпването на зимата със студове мулчирайте лехите със сухи листа на слой от 30 см. Ако се очакват ниски температури под -15 градуса, след това поставете смърчови клони на един слой.

Зимен чесън: Кога и как да засадите зимен чесън и какъв сорт да изберете

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес