Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на зимен чесън - 4 грешки, които не трябва да правите

18 октомври 2024, 15:58 часа

Получаването на добра реколта от зимен чесън не е толкова трудно. Важно е да знаете кога и как да го засадите и какво да не правите.

Как и кога да засадите зимен чесън?

Времето за засаждане на зимния чесън зависи от региона. В идеалния случай трябва да засадите чесън 25 дни преди трайна слана, така че да има време да се вкорени, но да не започне да пониква.

Дупките за зимния чесън трябва да са по-дълбоки, отколкото за пролетния чесън. Недостатъчно дълбокото засаждане е една от основните причини за неуспешен резултат. Второ, чесънът не трябва да се засажда в кисела, глинеста или песъчлива почва.

Отслабване с чесън - ето как е правилно да го ядете, за да отслабнете

Трето, не се препоръчва да се подхранва чесън при засаждане с прясна органична материя. Освен това е строго забранено засаждането на чесън на сянка - това е четвъртата грешка, която много градинари допускат.

Отглеждането на зимен чесън е изключително просто: обикновено се засажда в началото до средата на октомври, в зависимост от времето - скилидките трябва да се вкоренят, но не и да покълнат. Можете също да засадите чесън на отделно било, но трябва да имате предвид, че когато се засажда между редовете, например ягоди или моркови, чесънът ще отблъсне вредителите от тези растения, което означава, че ще помогне за запазване на реколтата. Чесънът расте добре в различни почви, най-добре в леки до средни глинести почви.

Чесънът е светлолюбив и почвата трябва да е достатъчно влажна. За засаждане се вземат големи и средни скилидки и от тях растат здрави глави. Засадете скилидките в браздите с дъното надолу на дълбочина 6-10 см на разстояние 15-20 см една от друга. През пролетта наторете с азотни торове – органични или минерални. Трябва да поливате чесъна, ако лятото е много сухо и няма дъжд. Грижата за чесъна включва редовно разрохкване на почвата до затваряне на редовете. При разкопаване на почвата младите глави трябва да бъдат леко заровени.

Чесънът се вади от лехите, след като листата изсъхнат напълно. При сухо време главите се изкопават и се оставят на лехите за няколко часа, след което се поставят под навес, където се нареждат на тънък слой. Чесънът се суши 10-20 дни. След това се отрязват върховете, оставяйки 5-10 см от стъблото, корените се отрязват. Съхранявайте чесъна на хладно и сухо място при температура 2-4°C.

Кога, с какво и по колко чесън може да ядете на ден - отговор от лекар

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес