Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на лалета през есента: Най-важното, което трябва да знаете

27 септември 2023, 17:46 часа

Лалетата са красиви и обичани цветя, които радват с цветовете си. Градинарите препоръчват да ги засадите между октомври и ноември, за да имат луковиците достатъчно време да развият здрава коренова система, преди да настъпят големите студове и земята за замръзне. През тези месеци земята все още е влажна, което намалява проблемите с болести.

Подходяща почва за лалетата е плодородната и добре дренирана. Засадете ги на слънчево място, където да получават поне 6 часа слънчева светлина на ден, като трябва да има защита от вятъра.

Лалета - кога, как и къде да ги засаждаме?

Топ съвети при засаждане на лалета

- Винаги проверявайте дали вашите луковици са здрави преди засаждане. Компостирайте или изхвърлете всички меки, набръчкани или плесенясали.

- Засадете лалета два или три пъти на дълбочината на луковицата под повърхността на почвата и на разстояние поне два пъти по-голямо от ширината на луковицата.

- След засаждане на луковиците, полейте обилно почвата. Така ще насърчите корените да растат.

Засаждане на лалета през есента: Златни правила за успех

Лалета, които да изберете

- Хибридни лалета Дарвин – Имат големи цветя и стъбла, които достигат до 80 см. Предлагат се в нюанси на червено, розово, оранжево, жълто и бяло и осигуряват до 5 години цъфтеж.

- Fosteriana Tulips – Тези цвета са популярни с елегантното си излъчване, големи издължени цветя и тънки стъбла.

- Species Tulips – По-малки от повечето съвременни лалета, тези дълготрайни трайни насаждения с техните звездообразни венчелистчета са идеални за алпинеуми или в предната част на цветни лехи. Изберете от гама от цветове, зеленина и височини.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес