Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на картофи - какво разстояние трябва да има между лехите

25 март 2024, 09:55 часа

Картофите са едни от най-разпространените и здравословни зеленчуци в света. Въпреки това, за да получите добра реколта от картофи, трябва правилно да подготвие не само клубените и почвата за този процес, но и да се придържате към някои правила. Струва да запомните няколко трика, които ще ви помогнат да получите отлична реколта.

Какво трябва да е разстоянието между лехите с картофите?

По време на засаждането трябва да се внимава много. Всяка грудка трябва да бъде засадена на дълбочина от 10 до 15 сантиметра.

Оптималното разстояние между клубените трябва да бъде 30-40 сантиметра, засаждането по-близо трябва да се избягва, тъй като това ще се отрази негативно на общия растеж. Разстоянието, което трябва да се остави между лехите, е 60-70 см, най-много 90 см.

Засаждане на картофи - кога е най-добре да го направите през 2024

Избор на подходящо място

Картофите растат добре в плодородна почва. Особено внимание трябва да се обърне на неговата влажност. Ако влагата може да се натрупа на мястото, където трябва да бъде засадена култура, определено трябва да откажете от засаждането там, тъй като това може да причини гниене на кореноплодите.

Как да подготвим правилно почвата?

Преди да засадите картофи, трябва внимателно да подготвите почвата. Рохкавата и плодородна почва ще позволи на корените да се развиват свободно и ще осигури добър достъп до вода и хранителни вещества. За да подобрите състава на почвата, можете да добавите компост или хумус.

Трябва да използвате полуизгнил оборски тор или да вземете компости от торфен тор (смес от торф с оборски тор). Използването на пресен органичен тор води до натрупване на болести и увреждане на клубените от краста. През пролетта могат да се използват минерални торове за оран, но тогава картофите няма да се считат за чист продукт.

Ако всички торове са били приложени при оран, преди да изкопаете земята, тогава няма нужда да прилагате торове при засаждане на картофи. Можете да използвате само дезинфектант за клубени, за да ги предпазите от вредители или болести.

Когато избирате разсад от картофи, трябва да дадете предпочитание на висококачествени, здрави грудки с няколко очи.

Преди засаждане се препоръчва да нарежете големите грудки на парчета, така че всяко парче да съдържа няколко очи. Това ще помогне за увеличаване на броя на бъдещите растения.

Дълбоко или плитко засаждане на картофите - кое е по-добро

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес