Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на ягоди през есента - заслужава ли си

22 септември 2024, 21:18 часа

Засаждане на ягоди през есента - всеки градинар иска да знае дали това си заслужава.

Плюсове и минуси на есенното засаждане на ягоди

На първо място, градоинарите с опит обикновено споменават възможността за прибиране на плодове още през следващия сезон. Освен това, ако спазвате всички правила, растенията ще се вкоренят добре. Друг плюс е, че имате възможност да изберете добро място за ягоди, тъй като по това време почти цялата реколта е събрана и повечето лехи са подходящи за засаждане. Основното нещо е да не забравяте за правилата на сеитбообращението. Друго съществено предимство е, че през есента има голям и разнообразен избор от разсад.

Какво да направите с ягодите точно сега, за да приберете богата реколта следващата година

Но в същото време засаждането на ягоди през есента има и своите недостатъци, известни само на опитните градинари. Може би основният недостатък е възможността за замръзване, така че преди да извършите каквито и да е манипулации в градината, трябва внимателно да следите прогнозата за времето. И последната препоръка относно засаждането на ягоди през есенния сезон: по-добре е да изберете устойчиви на замръзване сортове, които могат да издържат на температури до -35 градуса. Те са идеални за зимно засаждане.

Избор на място и подготовка на почвата за засаждане на ягоди

Ягодите обичат добре осветени места. Може да дава плодове на лека частична сянка, но се нуждаят от много слънце, за да даде най-големите и най-сладките плодове. Друго важно изискване е, че растението не обича застоялата влага, така че не трябва да се засажда на места с близки подземни води и във влажни низини.

При избора на място трябва да се вземат предвид и предишните култури. Можете да засадите ягоди през есента след грах, боб, фасул и зелен тор от семейство бобови (лупина, фий и др.). Морковите и цвеклото също са добри предшественици. Не се препоръчва да засаждате ягоди след домати, картофи, чушки и други растения от семейство Пасленови.

Подготовка на почвата - този етап зависи от нейния първоначален състав. Почвата за ягоди трябва да е плодородна; най-добрите варианти са чернозем, песъчливи глинести почви. Що се отнася до киселинността, почвата трябва да е неутрална или леко кисела.

За да постигнете опция, близка до идеалната за ягоди, трябва да направите следното:

  • Бедните песъчливи почви трябва да бъдат обогатени чрез добавяне на хумус, хумус и други органични и минерални торове.
  • Структурата на глинеста почва може да се подобри чрез добавяне на пясък, пепел и дървени стърготини. 
  • Киселата почва се подхранва с доломитово брашно, пепел и вар. 

В допълнение към подобряването на плодородието и структурата, почвата трябва да се дезинфекцира при подготовката за засаждане на ягоди. За тази цел медният сулфат се използва като химичен агент сред биологичните препарати.

Кога е най-добре да засадите ягоди?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес