Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засадете това растение между лехите и вредителите ще подминават градината ви

31 май 2024, 13:59 часа
Реклама

Вредителите са кошмарът на всеки градинар. Те се размножават с тревожна скорост. Ако не бъдат отстранени навреме, могат сериозно да увредят посевите. Как да защитим растенията от вредители? Всичко, от което се нуждаете, е една ароматна билка и паразитите дори няма да се доближат.

Няма нищо по-удовлетворяващо от събирането на зеленчуци, които сте отгледали сами. Изискват се много знания, търпение, систематичност и... малко късмет. Във всяка градина, дори и най-добре поддържаната, могат да се появят вредители като листни въшки, червеи и личинки. Как да избегнем посещенията на нежелани наематели?

Как да се борим с вредителите в градината?

Още: Поръсете това около лука и съседите ще ви завидят на реколтата

През пролетта и лятото се активизират паразити като листни въшки, афиди, личинки и тюркоазени комари. Разбира се, растенията са в основата на тяхната храна.

Как да защитим културите от вредители? Купете теснолиста лавандула от всеки магазин за градинарство или дори в супермаркет. Растението се разбира перфектно със зеленчуци от семейството на зелето и бобови растения. Лавандулата произвежда силен аромат, който ще отблъсне зелевия листен червей, листните въшки, комарите и кърлежите. Засадете я между цветните лехи и ще забравите за вредителите.

Как да използвате лавандула?

Още: Ще се отървете от плевелите за нула време с този бабин трик

Лавандулата се отглежда лесно. Засадете я в суха, добре дренирана почва с леко кисело pH. Поливайте я не повече от веднъж седмично. Използвайте малко количество вода. Изсипете го директно в корените. Растението ще отблъсне градинските вредители, както и комарите и кърлежите. Лавандуловите цветове могат да се използват в кухнята като декорация или за приготвяне на домашен сироп за кафе или лимонада.

Това е едно от малкото растения, които улесняват заспиването. Изсушени цветя от лавандула могат да се поставят на нощното шкафче или да се напълнят в малки платнени торбички. След известно време ще се освободи успокояващ аромат, който ще ви приспи.

Къртиците една по една ще изскочат от градината, просто засадете ТОВА

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес