Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засадете ги веднага след като приберете картофите - тези растения ще направят почвата плодородна

02 септември 2024, 12:37 часа

Градинарите вече активно прибират реколтата от картофи и след като изпълнят тази задача, възниква въпросът: какво да засадят в градината на тяхно място. Картофите са култура, която може да изтощи почвата и тези щети трябва да бъдат компенсирани.

Не всички градинари са запознати със значението на зеленото торене - култури, които ще помогнат за възстановяване на почвеното плодородие през есента и зимата, така че по-късно да е готова за нови насаждения. В допълнение, зеленият тор може да спаси почвата от ерозия и да се превърне в органично "покривало" за студения сезон. 

Какво да засадим след картофи?

Обикновено след картофи, домати, краставици и тиквички с патладжани е най-добре да се сее ръж. Ако я засадите през есента, ще си спестите и обработката на почвата с култиватор. Тази култура се развива дори и под снежната покривка и предпазва земята от замръзване, а също така запазва влагата в нея. През пролетта ще продължи да расте веднага след топенето на снега и можете да го използвате като храна за животни.

2 неща, които само опитните градинари правят преди да извадят картофите

Друго непретенциозно растение е маслодайната ряпа . Расте на почти всяка почва и бързо образува зелена маса. Освен това расте добре дори когато започнат студове. Отглеждането на масладайна ряпа като тор има още една особеност - не е необходимо да косите културата през зимата: по този начин тя ще помогне да се запази влагата и ще се осигури обмен на въздух. Ряпата се използва и като зелен тор за увеличаване на производителността на зеленчукови и градински растения, както и за намаляване на вероятността от заболявания при различни култури.

Други два по-популярни зелени тора са синап и рапица. Най-често се засаждат в лехи след цвекло, моркови и боб. Те предпазват земята от загуба на хранителни вещества, когато до тях растат зимни растения. Тези култури съдържат етерични масла, които помагат за отблъскване на вредители и предотвратяват заболявания на растенията, които впоследствие ще растат в градината. 

Рапицата има развита коренова система, която може да се простира на няколко метра дълбоко в почвата. Благодарение на това рапицата „извлича“ хранителни вещества, минерали и микроелементи от долните слоеве за собствения си успешен растеж. В същото време развитата коренова система има благоприятен ефект върху насищането на почвата с кислород.

Основното предимство на рапицата е бързорастящата и плътна растителна маса. Тя напълно покрива земята, блокира всякакъв достъп за плевели. Листата и стъблата на рапицата съдържат уникално етерично масло, което е важно не само в медицината, но и като постоянна защита на почвата от вредители и болести.

Универсалният зелен тор спасява почвата от увреждане от вятъра, задържа влагата, а също така предпазва долните слоеве на почвата от влиянието на подземните води(ерозия). Рапицата е най-добрият небобов източник на азот от всички зелени торове (след него можете свободно да сеете всякакви бобови култури).

НЕ прибирайте реколтата от картофи в тези дни от септември

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес