Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заровете това в градината и ще забравите за теления червей

21 май 2024, 10:41 часа

Теленият червей е коварен вредител за градинските култури. За щастие не причинява никаква вреда на хората.  Картофите, морковите, репичките, ягодите, гроздето и царевицата най-често са атакувани от този вредител. Следователно появата му в градината не е за пренебрегване и е необходимо да се вземат мерки още при появата на ларвите. И ако площта е малка, тогава можете да направите без използването на скъпи лекарства. Има един интересен и лесен начин да се справите с този вредител без усилия. 

Как да си направим стръв от картофи против телен червей в градината?

Вземете един картоф и го нарежете наполовина. Една от половинките на грудката трябва да се забие в шиш и да

Още сега поръсете това в градината и ще забравите за теления червей

Необходимо е да се гарантира, че горната част на пръчката е разположена над почвената повърхност: така че стръвта да може бързо да бъде намерена и отстранена по всяко време. Препоръчително е да залепите или завържете нещо ярко към пръчка: в противен случай е възможно градинарят да не открие след това стръвта.

След около 4-5 дни извадете стръвта от почвата. Най-вероятно върху грудката ще има огромен брой ларви. Изхвърлете стръвта далече от градината ви или я залейте с вряла вода, преди да я изхвърлите. Този метод е подходящ за единствено за малки площи.

Предпазване от появата на телен червей

Всеки градинар трябва да спазва съответните мерки за превенция.

Спазване на сеитбообращението - въпреки факта, че теленият червей е полифаг, сеитбообращението може да служи като средство за борба с вредителя, ако редувате правилно културите.

Дълбоко копаене през пролетта и есента - това е друг метод за превенция. Когато копаете дълбко почвата в градината, се унищожават ларвите и какавидите. Важно е да не отлагате тази процедура за зимата и незабавно да премахнете останалите кореноплодни растения от градината, като по този начин лишавате вредителя от удобно място за зимуване.

Намаляване на киселинността на почвата - това е още една важна мярка. Ако в лехите се появят растения като хвощ, киселец или живовляк, това може да означава, че почвата е станала прекалено кисела. Като намалите киселинността на почвата, ще създадете по-малко благоприятни условия за телените червеи.

Използване на естествени врагове на този вредител - това са предимно птици - скорци, врани, дроздове, гълъби, синигери. Например, можете да привлечете скорци, като монтирате къщичка за птици в градината ви. Земните бръмбари, които се хранят с други насекоми, също представляват опасност за вредителя.

Борба с плевелите - този вредител често избира за свой дом репей и житна трева. Ето защо трябва да се отървете от всички плевели в градината ви възможно най-бързо. След прибиране на реколтата в края на сезона всички растителни остатъци трябва да бъдат отстранени от парцела. 

6 ефективни начина да се отървете завинаги от теления червей


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес