Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Запомнете ги: Тези 7 растения трябва да се подхранват с пепел

22 юни 2023, 16:23 часа

Много градинари често прибягват до използването на дървесна пепел като тор. Тя съдържа голям брой полезни минерали за растенията и почвата. Но подхранването с нея не е подходящо за всички култури.

Ето как изглежда списъкът с растения, за които дървесната пепел би била идеален тор.

7 растения, които трябва да се подхранват с пепел

1. Краставици - за тях използването на водна инфузия с пепел е най-подходящо. В този случай подхранването трябва да се прилага в началото на цъфтежа, а сухата добавка трябва да се използва в периода на узряване на плодовете.

Билката, благодарение на която ще берете малини в кофи

2. Домати - най-ефективният метод за нанасяне на пепел е да се разпредели равномерно върху повърхността на лехите. След това можете да полеете културата.

3. Лук и чесън - дървесната пепел също ще бъде полезна за тези култури, но е важно да се следи честотата на подхранването. Препоръчително е да се използва не повече от три пъти за един сезон.

4. Картофи - при засаждане на грудките може да се използва пепелта като тор. Също така от нея може да се приготви инфузия, която по-късно се използва за пръскане на растенията.

Поръсете това около краставиците и ще останете изненадани от реколтата

5. Зеле - в допълнение към основната си задача, пепелта е в състояние да предпази зелето от вредни насекоми, като охлюви.

6. Моркови - торенето с пепел се прилага през пролетта, както и по време на образуването на кореноплода.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес