Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Залагане на доматени растения: Намерете най-добрия начин

29 юни 2023, 10:54 часа

Залагането на доматени растения в началото на цикъла на отглеждане е неразделна част от добрата грижа, която полагатат градинарите. По този начин осигурявате необходимата опора, за да държи плодовете далеч от земята, където те са по-податливи на болести, пренасяни от почвата, и атаки от насекоми.

Използването на опора ще помогне на доматите да растат нагоре, като така се улеснява резитбата и прибирането на реколтата. Така доматените листа стават по-открити и се спестява място, защото лозите растат вертикално.

Колове

Използването на колове за поддръжане на доматите е най-лесния и използван метод сред градинарите. Коловете може да са направени от дърво, пластмаса или метал, с височина най-малко 1,2 м. Когато пресаждате, поставете един кол близо до всеки разсад на разстояние не повече от 5 см. Коловете трябва да се добавят още в началото, защото може да нараните корените, ако растението е започнало да става по-голямо.

За да осигурите оптимална опора, вкарайте кола на поне 30 см в земята, а следващата стъпка е да завържете растението на кола. Добавяйте нови връзки по време на растеж на всеки 30 см, като използвате ленти от плат.

Видове домати и какво трябва да знаете за тях

Клетка

Друг метод, който може да опитате, е използването на цилиндрична или обърната с главата надолу конична телена клетка. Този начин осигурява ефективна подкрепа на растенията. Можете да направите клетката от тел или да изберете готова клетка, която може да закупите.

Ако решите да я правите сами – имайте предвид, че мрежата трябва да е с размер 20-25 см, за да можете лесно да берете зрели домати. Най-подходящ диаметър е 60 см, за да може да има достатъчно място за растението.

ТАЙНИТЕ на добрите градинари за успешна реколта от домати

Система

Ако търсите ефективен начин за поддържане на множество доматени растения, заложете на система. Засадете доматите на около 50-60 см един от друг, с интервали от 1,5 м между редовете.

Забийте колове с височина 2,5 м на около 30 см в земята, в краищата на реда и след всеки две до три растения. Металните колове са по-подходящи от дървените за тази техника.

Когато растенията са високи около 35 см, завържете ролка канап на един от крайните колове на 30 см от земята. Насочете връвта от едната страна на растенията и я увийте около следващия кол в реда. Продължете да правите това, докато стигнете до края на реда. След това обърнете посоката и повторете процеса, така че растенията да са затворени между двете дължини на връвта.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес