Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задължително срещу оси: ето с какво да пръскате лозето!

11 септември 2023, 14:22 часа

Борбата с осите трябва да започне от април, когато те снасят яйцата си. Възползвайте се от факта, че по това време осите нямат какво да ядат и трябва да търсят протеинова храна! Накиснете парчета месо или прясна риба в инсектицид без мирис и ги окачете наоколо!

Защита на зреещото грозде

Когато първото грозде започна да узрява, се поставят капани под формата на съдове със сладка течност. Приготвя се концентриран разтвор: 1 опаковка инсектицид против оси на 3 литра вода. Осите особено харесват диня с аромат на инсектицид, затова резените диня се слагат навсякъде и се пръскат с разтвора на инсектицид с добавка на мед.

Лошото на осите е не само във факта, че развалят отделни плодове. Сокът в засегнатите плодове започва да ферментира, привлича насекоми, микроби и вредни гъбични спори. Берачите на грозде могат да пострадат от ухапвания. Няма начин за пълно решаване на проблема, но основните дейности включват:

Какво най-много привлича осите във вашата градина?

- използване на химикали;

- унищожаване на гнезда;

- монтаж на капани, примамки;

- използване на защитни средства.

Химическа защита

По време на масовото нахлуване на вредителите гроздето е почти узряло и е невъзможно да се извършва непрекъснато пръскане на насаждението с инсектициди. Към примамките се добавят препарати - конвенционални репеленти за насекоми, както и специални микрокапсулни инсектициди за оси.

Унищожаване на гнезда

Основната трудност в тази дейност е да се установи местоположението на семейството възможно най-рано. Можете да го определите около 7 часа сутринта, когато осите излитат от гнездото, и около 20 часа вечерта, когато се връщат. Откритото гнездо трябва да бъде напълно унищожено. Изважда се, поставя се в чувал, третира се с химикал или се унищожава по друг начин. Работата трябва да се извършва в плътно защитно облекло с връзки.

Капани, примамки

След унищожаването на гнездото територията може да бъде заета от мигриращи оси, така че капаните се използват за запазване на реколтата. Можете да закупите еднократни и професионални устройства за многократна употреба с готови примамки или да си направите сами от пластмасова бутилка. Трябва да започнете да окачвате капаните през пролетта и да ги премахнете след прибиране на реколтата.

Поради хранителните навици на насекомите, „стръвта“ в капаните трябва да варира през сезона. Рибните и месните продукти са подходящи за първата половина на сезона, когато осите хранят потомството си. Ларвите се хранят с твърда протеинова храна - паяци, листни въшки, гъсеници. През втората половина е за предпочитане да се използват сладки, ферментирали разтвори с плодове, мед, бира.

Ако имате гнездо на оси - значи ще е на берекет!

Възрастните индивиди, които са пораснали до края на лятото, консумират само течна храна - сладък нектар от цветя, сокове от горски плодове, плодове, кръв от насекоми. Тогава, ако лозето не се посещава от пчели, към примамките се добавя инсектицид. Простите примамки се правят от презрели плодове, също третирани с инсектициди плодове, поставени под лозата върху найлоново фолио или върху пластмаса със слой незасъхващо лепило.

Предпазни средства за плодове

Пропиленовите капани се продават в различни размери за една или повече чепки. Те не се развалят от дъжд, лесни са за използване, може да се използват многократно. Чанти, които трябва да са просторни и да не притискат гроздовете, може да бъдат направени от мрежа против комари или друг импровизиран материал. Подобна защита е удобна за малки лозя или за запазване на особено засегнати сортове. При големи насаждения се практикува пълно затваряне с мрежа на пергола с ценна лоза.

В допълнение към основните правила, всеки производител има свои собствени индивидуални методи. Това е засаждането на специални сортове, пръскане на насаждения със сол, с „течен дим", с настойка от лук или синап. В борбата за реколтата всички средства са добри, главното е да не се отказвате.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес