Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Върхово гниене при доматите - ето как да се справим с него

22 юли 2024, 21:00 часа

Отглеждането на домати е една от най-популярните дейности сред градинарите, но същевременно и предизвикателна задача поради различните заболявания, които могат да засегнат тези растения. Върховото гниене е едно от най-често срещаните неинфекциозни заболявания, което може сериозно да засегне качеството и количеството на реколтата. Разпознаването и навременното третиране на това заболяване е от съществено значение за успешното отглеждане на домати.

Симптоми и развитие на върховото гниене

Първият признак на върховото гниене е появата на хлътнало, кафеникаво-черно петно в долния край на плода. В началото тези петна са с размер около 1-2 см, но бързо се разрастват и придобиват значително по-големи размери. В началната фаза на болестта гниенето е сухо, но впоследствие се развива вторично заразяване от гъби, причиняващи мокро гниене.

Възможно ли е отглеждането на домати без поливане?

Причини за появата на върховото гниене

Основната причина за развитието на върховото гниене е липсата на калций. Това обикновено се случва при интензивен растеж на плодовете, както и при много сухо и горещо време. Недостигът на калций води до нарушаване на клетъчната стена на плодовете, което причинява характерните симптоми на заболяването. Първите зреещи плодове са най-податливи на връхно гниене.

Превенция и контрол

Адекватно напояване

Една от основните мерки за предотвратяване на върховото гниене е поддържането на равномерна влага в почвата. Нередовното поливане или изсъхването на почвата може да доведе до недостиг на калций, дори когато той е наличен в почвата. Поливането трябва да бъде редовно, особено в периоди на интензивен растеж и горещо време.

домати

Подобряване на почвата

Добавянето на калциеви торове в почвата е ефективен начин за справяне с липсата на калций. Това може да включва използването на калциев нитрат или други калциеви добавки. Преди засаждането на доматите, проверете pH нивото на почвата и го коригирайте, ако е необходимо, тъй като киселите почви могат да намалят усвояването на калций от растенията.

Подходящи сортове

Изборът на сортове домати, които са по-устойчиви на върхово гниене, също може да бъде ефективен начин за справяне с проблема. Някои сортове са по-малко податливи на заболяването и могат да се адаптират по-добре към условията на отглеждане.

Отглеждане на домати без химия - ето как се прави

Върховото гниене е сериозен проблем за градинарите, но с правилната грижа и подходящите превантивни мерки може да се предотврати и контролира. Редовното поливане, подобряването на почвата и изборът на устойчиви сортове са ключови стъпки в борбата с това заболяване. Грижете се за вашите домати и те ще ви възнаградят с богата и здрава реколта.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес