Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всеки градинар трябва да направи това преди падането на сланата

25 септември 2024, 16:19 часа

Преди първата слана градинарите трябва да направят няколко важни неща. Есенният списък със задачи включва три важни елемента - почистване, обработка срещу вредители, засаждане на зелен тор.

Дейностите, които трябва да се извършат в градината преди падането на сланата

Трябва да започнете с почистване на паднали листа, плодове и растителност в градината. Всичко това погрешно се счита за източник на хранителни вещества за почвата. Всъщност това е източник на хранителни вещества и подслон за вредители, както и за патогенни бактерии.

Лунен календар за градинари - какво трябва и не трябва да се прави в градината от 23 до 29 септември

Необходимо е да се извърши обработка срещу вредители и болести. По това време на годината се препоръчва да се използва разтвор на железен сулфат (5%). След това можете да започнете да варосвате стволовете на дърветата, за да ги предпазите от слънчево изгаряне през зимата. След това трябва да защитите стволовете на дърветата от гризачи.

Ако е необходимо, трябва да изкопаете лехите и да приложите торове или да посеете зелен тор. Също така трябва да подготвите лехите за засаждане на зимни култури.

Каква е стойността на зеления тор?

Обогатяването на почвата със зелен тор е предпочитано от много привърженици на биологичното земеделие. Стойността на зеления тор е както следва.

Зеленият тор неутрализира киселата почва, правейки рН неутрално. Потиска растежа на едногодишни и многогодишни плевели. Тези торове се борят срещу често срещано заболяване - късна болест. Прогонват вредните насекоми - охлюви, телени червеи, молци. Също так прогонват мишките и къртиците от района. Подобрява структурата на почвата. Обогатяват почвата с азот и микроелементи.

Цъфтящият зелен тор привлича опрашващи насекоми. Много е удобно да се използва зелен тор на малки площи: когато реколтата се прибира, лехите се засяват с един от видовете зелени торове, което позволява бързо възстановяване на почвата, като се спазва сеитбообращението.

Какви зелени торове е за предпочитане да сеят през есента?

Засаждането на зелен тор може да се извършва през целия летен сезон: ранна пролет, лято, есен, преди зимата. Важно е да вземете предвид съвместимостта на растенията, които ще засадите след отглеждане на зелен тор. Например, не можете да засадите зеле и репички след кръстоцветни зеленчуци (рапица, горчица). След бобовите растения (лупина) засейте грах и боб. Има растения, които се засаждат само през пролетта: сладка детелина, детелина, овес, фий, елда; Има такива, които се засаждат преди зимата: ръж, горчица, лупина.

Само опитните градинари заравят това цвете в почвата, когато изсъхне

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес