Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Време и правила за прибиране на лука от градината

09 август 2024, 19:33 часа

Прибирането на лука е важна стъпка за всеки градинар, изискваща знания и умения за запазване на реколтата по най-добрия начин. В края на юли и началото на август лукът обикновено е узрял и готов за прибиране на реколтата. Трябва, обаче, да се съсредоточите не само върху календара, но и върху състоянието на самите пера.

Кога да изкопаем лука от градината?

Всяка година метеорологичните условия могат да варират значително и следователно следването само на календарни дати не винаги е правилно.

Ако се съсредоточите само върху календара, а не върху самия лук, можете да навредите на реколтата. Ако изкопаете лука много рано или много късно, особено след дъжд, той няма да може да се съхранява дълго и ще бъде с лошо качество.

Най-добре е да определите готовността на лука по състоянието на листата му. Ако листата започнат да изсъхват или са почти сухи, това е сигнал, че лукът е готов за прибиране. Дори ако някои листа останат зелени, те трябва да започнат да пожълтяват, което показва края на растежа.

Къде в градината растат най-големите глави лук?

Всички тайни на правилното събиране и съхранение

·       Оптимални условия за събиране

Прибирането на лука е най-добре в сухо време. Това позволява на лука да остане чист и сух, което улеснява дълготрайното съхранение. Ако берете лук след дъжд, той може да абсорбира влага, което увеличава риска от гниене.

Друг показател за зрелостта на лука е лекотата, с която излиз от земята. Лукът, който е готов за прибиране на реколтата, се изважда лесно. Ако перата са напълно сухи, лукът може да бъде по-труден за изваждане, в който случай се препоръчва използването на лопата. Важно е лукът да не се удря, за да се измести почвата, тъй като това може да го повреди и бързо да загние.

·       Час от деня за събиране

Препоръчва се лукът да се събира сутрин. През нощта почвата и лукът имат време да се охладят, лукът става твърд и по-лесно се изважда от земята.

Най-важното при отглеждане на ЛУК в градината, за да имате голям успех

·       Съхранение на лук

След прибиране на реколтата лукът се нуждае от допълнително сушене. За да направите това, той се поставя заедно с върховете в сухо, покрито помещение, където се осигурява добра вентилация. Избягвайте да излагате лука на слънчева светлина, но мястото трябва да е топло и сухо, като таванско помещение.

Процесът на сушене продължава от една до две седмици, след което перата могат да бъдат премахнати. След това лукът се поставя в кутии и се съхранява на сухо място. Както отбелязва градинарят, таванът може да бъде идеално място за съхранение.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес