Внимателно подрязвайте божурите, ако искате буен цъфтеж

1454
Внимателно подрязвайте божурите, ако искате буен цъфтеж
Снимка: iStock

Божурите са цветя с изключителна красота, буйни, големи, ярки, които ще украсят всяка градина. Но те, както много растения, изискват редовно подрязване, за да поддържат здравето, формата и красотата. Това е основата за бъдещ буен и богат цъфтеж. Но трябва да отрежете божурите правилно, за да не им навредите.

Допускани грешки:

1. Не почиствате инструменти

Преди да започнете резитбата, важно е да се уверите, че вашата ножица е, първо, остра и второ, че няма ръжда, мръсотия или остатъци от пръст по нея. Избършете инструмента с почистващ препарат на алкохолна основа, преди да подрежете божурите.

Тъпите инструменти могат да разкъсат и повредят растението, а замърсителите, които не са отстранени от тях, могат да предадат болести на цветето. Стъблата ще станат уязвими за вредители.

Това е идеалното време за засаждане на божури

2. Подстригвате в неподходящ момент

Ако се изкушавате да подрежете божурите веднага след като са прецъфтели, бъдете търпеливи. В никакъв случай не трябва да правите това. В идеалния случай божурите трябва да се режат едва след първата слана през есента - през октомври-ноември. Това позволява на растението да усвои и запази възможно най-много хранителни вещества през лятото, за да цъфти обилно през следващата година.

Знак, че е време да подрежете божурите: растението изглежда напълно мъртво, стъблата и цветята са кафяви и лежат на земята. Не забравяйте внимателно да събирате и изхвърляте мъртвите листа и стъбла. Това правило важи както за тревистите, така и за дървесните божури.

3. Твърда резитба

Божурите трябва да се режат близо до почвата, но не много дълбоко. В противен случай рискувате да повредите растението и неговата подземна коренова система.

Твърдото подрязване няма да е от полза за нито един сорт божур. Освен това, не можете да правите това през лятото. Растежът на храста трябва да се поддържа възможно най-дълго, ако искате да получите изобилен цъфтеж през следващата година.

Обичате божури? Ето как да ги гледате правилно, за да ви радват с цвят и аромат!

4. Объркващо рязане и резитба

Важно е да се разбере, че премахването на избледнели цветя е напълно различна процедура, както по отношение на времето, така и по отношение на целта, в сравнение с подрязването.

След цъфтежа главите на божурите трябва внимателно да се отрежат - най-добре е да направите това, когато венчелистчетата вече са започнали да падат. Това е важно, за да се насърчи растението да насочи енергията си към корените и да се предотврати преминаването в семена.

5. Забравяте за божура след подрязване

Подрязването на божура е стресиращо, след това растението трябва да се обгрижва допълнително. На първо място, навлажнете добре почвата. Трябва да се уверите, че това е направено. Също така, трябва да подхраните божура с малко количество тор. Между другото, трябва да се избягват тези, които съдържат азот в големи количества: цялата сила на цветето ще отиде в листата и ще има малко пъпки.

Друго напомняне от градинаря: ако вашите божури са станали твърде издължени, това означава, че не получават достатъчно светлина. Може би е най-добре да ги преместите на по-слънчево място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-добрият тор за доматите през юли е този

Лунен календар за юли 2024 - ето какво трябва да направи всеки градинар

Защо доматите ТРЯБВА да се торят с борна киселина?

Билките, които ще прогонят всички вредители от градината ви

Поливане на черешите през лятото - ето как е правилно да се прави

Защо листата на хортензията пожълтяват? Действайте бързо или ще спрат да цъфтят

Ето как да засадите горски гъби в собствената си градина – този начин няма грешка!

Бяло покритие по пръстта в саксията. Как да го преборите ефективно?

Защо да не забравяме за лятната резитба на овошките?

Торене на краставиците с мая - ето как го правят опитните градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com