Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вкусни градински домати дори през октомври - ето какво правят опитните градинари

21 октомври 2024, 16:45 часа

През октомври най-често няма какво да се прави в градината. Но градинарите с опит знаят няколко начина да се радват на пресни домати до края на есента.

Трик за вкусни градински домати през октомври

Първо, в началото на септември, преди да започнат дъждовете, е важно да се хранят храстите. За активно плододаване доматите се нуждаят от двойна доза калий, а торенето се извършва по листата, а не в корена. За да приготвите тора, ще ви трябват 10 грама борна киселина, разредена във вода и добавена към калиевия тор. Тази смес помага на яйчниците да узреят, дори ако растенията вече са останали без листа. Основното е, че температурният диапазон се поддържа в рамките на +10 до +20 градуса. Но дори и ако сте пропуснали тази процедура през септември, през октомври има какво още да се направи, за да се радвате на вкусни градински домати.

Семената на доматите ще издържат до следващата година, ако направите това

Второ, ако стъблото е все още зелено и доматите върху него не са узрели, можете да го издърпате заедно с корените и да го окачите в топла, суха и добре проветрива стая, където растенията няма да се страхуват от идването студове.

Това ще помогне на плодовете да вземат всички хранителни вещества от растенията и постепенно да узреят.

Какво трябва да се направи със зелените домати в края на сезона, за да узреят

Доматите са многогодишни култури, които виреят добре на слънчеви места при температура 21-24°C. Когато температурата падне, процесът на зреене се забавя и поради това някои плодове остават незрели. Доматите спират да растат, когато нощната температура падне до 10°C. Ако температурата падне под 2°C, растението просто ще умре.

Ако времето позволява, можете да ускорите узряването на доматите на открито. За да направите това, отрежете всички цветя и малки плодове, това ще помогне на растението да концентрира енергията си върху узряването на големи домати.

Преди падането на температурата под 2 градуса трябва предварително да съберете цялата реколта от домати, както червени, така и зелени плодове. Доматите узряват бързо в топла стая. Най-важно е да не ги миете.

Освен това зеленчукът може да се постави в кутия за зреене. Някои градинари увиват всеки плод поотделно, но това не е необходимо.

Плодовете ще помогнат на доматите да узреят. Факт е, че някои плодове отделят етилен, хормон на зреенето. Може значително да ускори процеса. Достатъчно е да поставите неузрели домати в затворен хартиен плик или контейнер и да добавите към тях една ябълка.

По колко домати може да се ядат на ден?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес