Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Веднага направете ТОВА, ако по доматите се появят бели петна

21 юли 2022, 12:05 часа
Реклама

Доматите са сред най-вкусните зеленчуци, но отглеждането им не е чак толкова лесно, колкото изглежда отстрани. Понякога по повърхността им се появяват бели или жълтеникави петна и именно те водят до образуването на твърди участъци. Хората, които се занимават с градинарство, трябва да знаят, че това е резултат от слънчево изгаряне.

Замислете се за листата, които бързате да отстранявате. Именно те могат да окажат отрицателно въздействие и да причинят слънчево изгаряне. Дори да знаете, че са излишни, не ги отстранявайте.

В разгара на лятото плодовете на доматите са изложени на пряка слънчева светлина и това е голям проблем за тях. Твърде високите температури ще попречат на големия добив на домати.

С това подхранване доматите няма да се развалят в жегата

За да спасите доматите от прегряване, в никакъв случай не премахвайте всички листа.

В края на лятото се появява още един проблем, с който градинарите се сблъскват. Става въпрос за напукването на доматите. Това обикновено е в резултат на температурните разлики през деня и през нощта.

Това явление може да се предотврати лесно. За целта е нужно да покривате почвата с мулч от дървени стърготини, слама и пепел. По този начин изпарението на влагата през деня ще се намали, а през нощта ще се предотврати бързото изстиване на почвата.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес