Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Варосване на овошките през есента - ето как го правят опитните градинари

08 октомври 2023, 14:18 часа

За варосването на овошките през есента има много опции. Но според опитните градинари един метод е най-добрият. Градинската боя има куп предимства пред останалите методи.

Може би основното предимство на този продукт е, че лесно се разрежда с вода. В допълнение, полученият разтвор се разнася равномерно върху ствола на ябълките, крушите или другите овошки.

Градинската боя има по-интензивен цвят от вар или креда, което означава, че предпазва по-добре дърветата от слънчева светлина.

Най-лесната рецепта за варосване на овошките - 2 съставки, които ще издържат до пролетта

Освен това лекарството е абсолютно безвредно за овошките. Боите на водна основа и диспергираните във вода осигуряват отлична защита на насажденията от патогенни микроби, гъбични спори и вредни насекоми.

Варосване на овошките - тънкости

Слоят варов разтвор или специална боя трябва да е не повече от 3 мм, за да се избегне отлепване и напукване.

Ако приготвяте сместа сами, тя трябва да е напълно еднородна, без бучки. Консистенцията на покритието трябва да бъде еквивалентна на средно гъста заквасена сметана.

Дърветата се варосат при сухо време, за предпочитане при температури на въздуха над нулата.

Не забравяйте, че трябва да започнете варосването отгоре надолу, така че излишната смес, стичаща се по ствола, да се разпредели равномерно по повърхността на кората при нанасяне на следващия слой.

Боядисването на храстите започва с вътрешните клони, в противен случай ръцете и дрехите ви ще се изцапат. Можете да се предпазите от пръски при варосване на труднодостъпни места с къса и широка фуния, поставена на дръжката така, че косъмчетата на четката да са вътре в нея. Защитно устройство може лесно да се направи от пластмасова бутилка.

Варосването на стволовете на овощните дървета е важно, защото:

  • предпазва стволовете на дърветата от слънчево изгаряне, намалявайки вредните ефекти от внезапни температурни колебания, които водят до напукване на кората на дърветата
  • унищожава вредителите и техните ларви, тъй като съдържа гасена вар и железен сулфат
  • предотвратява развитието на водорасли, мъхове и лишеи по кората на дървото.

Процедурата се извършва рано напролет от февруари или през октомври-ноември преди да падне сняг. За овошките процедурата може да се извърши и през лятото.

Задължително е да се извършва в сухо време, при температура на въздуха над 0ºC. Част от боята може да падне през зимата, ако е необходимо, процедурата може да се повтори.

Първо се приготвя варова емулсия, като се добавят 2-3 кг негасена вар към 3 литра вода. След това 300 гр меден сулфат се разтварят в малко количество топла вода и се разреждат чрез добавяне на още 7 литра вода. При непрекъснато разбъркване разтворът на меден сулфат се излива във варното мляко на малка струя (а не обратното!).

Още: Варосване на овошките през есента - какво трябва да знае всеки градинар

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес