Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Варосване на лозята през пролетта - трябва ли да се прави

23 април 2024, 10:20 часа
Реклама

Всеки градинар знае, че за да има добра реколта от гроздето, трябва да се грижи правилно за лозята. Една от процедурите в грижата за тях е варосването.

Варта защитава кората на лозата от слънчевите лъчи, защото през пролетта на гроздето няма листа. Поради това може да му бъде трудно да се защити от ултравиолетовите лъчи и тази процедура задължително трябва да се извърши през пролетта.

Варосване на лозята

Има 3 безопасни варианта за варосване на лозята - варов разтвор, водна дисперсия или водоемулсионна боя. Разтворът трябва да се състои от:

  • бял пигмент за защита на кората от слънцето;
  • лепилна основа за фиксиране на пигмента върху кората;
  • фунгицид за унищожаване на инфекцията в пукнатините.

За бърз растеж: с какво да торим лозята през пролетта

Най-простият и най-ефективен метод за варосване е разтвор на вар или креда. Може да се приготви по няколко рецепти:

  • Смесете 10 литра вода, 3 килограма гасена вар или креда, 500 грама меден сулфат и 100 грама казеиново лепило и киснете за 5-7 часа преди варосване;
  • Смесете 10 литра вода, 2 килограма гасена вар, 1 килограм мазна глина, 1 лопата тор и 250 грама меден сулфат и настоявайте за 2-3 часа;
  • 2 литра вода, 300 грама вар, 2 супени лъжици меден сулфат, 200 грама канцеларско лепило, 200 грама глина и 25 грама инсекцид за грозде;
  • Смесват се 2 литра вода, 400 грама меден сулфат, 100 грама казеиново лепило и 2 килограма гасена вар и след това се разтварят в 8 литра вода.

Пролетно подхранване

За щедра реколта гроздето трябва да се подхранва.

Първото подхранване трябва да се извърши, когато пъпките едва започват да набъбват. За това се използва минерално-азотният комплекс, който съдържа суперфосфат, калий и урея в съотношение 60 грама, които трябва да се разреди в 50 литра вода. Воден разтвор на 5% птичи тор може да служи като идеална смес за похранване на лозето.

Второто подхранване трябва да се извърши в началото на периода на цъфтеж. Торът трябва да съдържа суперфосфат и калиев сулфат. За целта е необходимо да смесите 50 гр карбамид и 60 гр суперфосфат в 10 л вода. Третирайте гроздето с този разтвор.

Опитните лозари винаги пръскат лозята с това преди падането на студа

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес