Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тънкости при засаждане на зимен лук и чесън - къде, кога и как се прави

25 септември 2024, 23:47 часа

Септември е времето, когато градинарите трябва да се погрижат за засаждането на лук и чесън преди зимата. Но има някои тънкости, които трябва да се вземат предвид, преди да направите това.

Кога да засадите зимен лук и чесън?

Първо, важно е да изберете правилната зона за засаждане. Това трябва да е леха, която не е наводнена през пролетта - тези култури не растат добре на почва, в която се задържа вода. Не се препоръчва да се отглеждат лук и чесън на едно и също място две години подред.

Чесънът и лукът не обичат кисели почви, затова се препоръчва да се добави доломит или варовиково брашно за обезкисляване. За сеитба трябва да изберете най-големите скилидки: това е гаранция, че следващата реколта ще даде големи глави.

Какво да сложите в дупката при засаждане на зимен чесън - тайната на опитните градинари

Влагата играе ключова роля при вкореняването на растенията. Ето защо, ако есента е дъждовна, естествената влага ще бъде достатъчна. В противен случай лехите ще трябва да се поливат 2-3 пъти преди засаждането.

След като настъпи първата слана, бъдещият лук и чесън трябва да бъдат мулчирани. Окосената трева или дървените стърготини са отличен материал за мулч.

Зимният чесън е най-добре да се засажда преди 10 октомври. Почвата трябва да бъде с нормална или ниска киселинност.

Добро място би била слънчевата страна, където преди това са били отглеждани зеле, домати или бобови растения.

Лукът обича торене, преди сеитба не би било лоша идея да наторите почвата с тебешир, хумус, дървесна пепел или суперфосфат. Преди засаждане трябва да бъде изкопана леха с ширина 25-30 см. След добавяне на меден сулфат лехата трябва да бъде покрита с филм. След няколко дни можете да започнете да засаждате.

След като лехите са готови, поливайте ги с меден сулфат, покрийте с целофаново фолио и оставете за два дни. След това можете да започнете да засаждате.

Засадете лука, когато температурата падне до +5 градуса, към края на октомври. По-добре е да оставите разстоянието между редовете около 25 см, между луковиците - до 8 см, а дълбочината на засаждане да е до 6 см.

След засаждането на лехите е препоръчително да покриете лехите със сено. Това предпазва луковиците от замръзване и поддържа добра температура на почвата. Когато се затопли, е по-добре да премахнете сламата.

Само опитните градинари правят това преди засаждането на чесън

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес