Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Туртите ще са пълни с цветя цяло лято, ако ги полеете с ТОВА

02 юни 2024, 10:15 часа
Реклама

Тагетис (известен също като турта) са популярни растения, които често се появяват в нашите градини. Техните цветя са годни за консумация и мнозина ги използват за украса на торти или салати. Ако се научите как да им осигурите подходящи условия, те ще бъдат дълго време украса на дома или балкона.

Тагетисите (или туртите) са красиви цветя с цветове, вариращи от жълто до тъмно оранжево. Интересното е, че има цели 40 разновидности на това растение! Въпреки че не е трудно да се грижите за тях, защото са супер непретенциозни, струва си да знаете няколко трика, които ще направят разсада по-впечатляващ и цъфтящ по-дълго.

Турти в градината - защо си струва да ги засадите?

Още: Тайният тор на баба, с който божурите цъфтят с месеци

Тези красиви растения достигат до 50-70 сантиметра височина. В българскиите градини обаче най-често виждаме сортове, които растат до 20 сантиметра височина. Те се срещат естествено в страни, където преобладава умереният или тропически климат, поради което растат до по-голяма височина.

Туртите им често се наричат "вонящи растения" заради характерната им миризма, която идва от листата. Този специфичен аромат обаче има едно много полезно свойство - отблъсква гризачите, които нападат нашите растения. Ако засадите тагетис, рискът къртица да нападне корените на цветя или храсти ще бъде много по-малък.

Всеки може да се грижи за тях

Още: Засадете това растение между лехите и вредителите ще подминават градината ви

Тагетисът обича слънцето, така че го засадете на място, където ще има много слънчева светлина - за предпочитане в южния или западния ъгъл на градината. Вярно е, че ще растат и на по-сенчесто място, но трябва да вземете предвид, че цветята ще бъдат по-малко пищни.

Когато става въпрос за турти, трябва да обърнете внимание и на почвата – тя трябва да е пропусклива и плодородна. Всеки, който има проблеми с честото поливане на растенията, ще се зарадва да разбере, че тагенисът не обича да се полива често, защото съхранява вода много добре. Оказва се много лесно да го преполеете, което води до загниване на корените.

Важна е защитата им от вятъра. Нито цветовете, нито листата на растението обичат вятъра, затова е добре да ги засадите на места, където няма да бъдат пряко изложени на него. Ако решите да ги засадите в саксия, когато духа по-силен вятър, непременно скрийте растението на сигурно място.

Домашен трик за турти

Още: Поръсете това около лука и съседите ще ви завидят на реколтата

Листните въшки са враг номер едно за това слънчево и красиво цвете. Достатъчно е обаче да подготвите специално решение, което ще помогне да се отървете от този проблем. За да направите това, разтворете 20 грама сив сапун в литър вода и с получения разтвор напръскайте растенията си.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес