Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябват ви 200 гр от това за богата реколта от краставици

30 юни 2024, 09:58 часа

Паякообразните акари са много опасен вредител за краставиците. Насекомото се храни със сока на листата на растенията, което пречи на процеса на фотосинтеза. В резултат на това листата пожълтяват, развитието се забавя и плодовете опадат.

Реклама

Пръскане на краставиците за богата реколта

Опитните градинари отбелязват, че е необходимо да започнете да се борите с паякообразни акари, когато се появят първите признаци. Най-добрият вариант би бил да използвате естествени спрейове, които можете да приготвите сами. 

Торене на краставиците с мая - ето как го правят опитните градинари

За да приготвите ефективен домашен тор, трябва да вземете 200 грама сапун за пране. Разбъркайте с малко вода, докато сапунените стърготини се разтворят напълно и течността да се настоява в продължение на един час. След това вземете 200 грама тютюнев прах, разбъркайте с 2 литра вода, сварете, прецедете и доведете разтвора до обем от 5 литра. С този разтвор третирайте растенията като напръскате листата им.

Други методи за борба с болести и вредители по краставиците

Обезмаслено мляко или суроватка с йод – този тор е добър за профилактика на вирусни инфекции. Рецептата е следната: 1 литър мляко, 5 капки йодна тинктура и 10 литра вода. Тази течност оставя филм върху листата, който предотвратява проникването на патогени в тъканите, а йодът действа като антисептик. Пръскайте на всеки седем дни през първата половина на лятото, повторете 5 пъти.

Инфузия на пепел срещу брашнеста мана. Рецептата се приготвя по следния начин - 1 кг дървесна пепел се залива с 3,5 л гореща вода, престоява 24 часа, прецежда се и се използва за пръскане. Разпределете течността равномерно върху лехите. Лекарството е ефективно само в самото начало на развитието на заболяването.

Листата от глухарче ще помогнат срещу паякообразни акари. Рецептата за приготвянето на този разтвор е следната -  400 гр счукани пресни листа от глухарче се заливат с 10 л студена вода, престояват 2 часа, прецеждат се и разтворът се използва за пръскане. Прилагайте само когато вредителят се развива локално.

Люспите от лук и суха горчица ще ви помогнат да се отървете от листните въшки. Рецептата е следната 200 гр суха горчица или люспи от лук се заливат с 10 л студена вода. Дръжте горчицата 2 дни, люспите от лук 4-5 дни. Прецедете и напръскайте растенията.

Торене с коприва - нарежете коприва или други плевели (стриктно без узрели семена), добавете топла вода 1:1, добавете 2 супени лъжици суперфосфат на всеки 10 литра смес. След 2-3 дни разредете с вода (1: 2-3), добавете 0,5 чаши пепел към всяка кофа от сместа. Използвайте за торене като добра алтернатива на готовите торове.

Петна по листата на краставиците - направете това, за да спасите реколтата

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес