Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да се режат малините през есента?

21 септември 2024, 19:11 часа

Ранната пролет обикновено е най-доброто време за резитба на малини. Това обаче означава ли, че тази процедура не трябва да се извършва през есента?

Резитба на малините - трябва ли да се прави през есента

Малините са известни със своите вкусни плодове и уникални лечебни свойства, така че можете да намерите този храст в почти всяка градина. Но не всички градинари знаят как и кога да подрязват този храст.

Засаждане на малини през есента - кога и как се прави

Подрязването на малини, освен това редовно и навременно, е ключът към получаването на богата реколта, така че не забравяйте да го направите през есента.

Малиновият храст отглежда издънка в рамките на едно лято, а на следващото лято върху него се появява реколта. И този цикъл продължава, така че ще успеете да приберете плодове само от две- и тригодишни клони. При тригодишните малини реколтата е по-малка, ак не се извърши правилна резитба.

Трябва да изрежете излишните клони през есента или следващата пролет. Отрежете и всички издънки, които вече са дали плод. Лесно е да разберете кои точно са те - те ще бъдат по-тъмни и кората по тях ще се отлепи лесно. Такива клони трябва да се отрежат по-близо до земята, в корена, така че вредителите да не попаднат в пънчетата.

Резитба на малините през есента

През есента малините трябва да бъдат подрязани възможно най-рано. Есенното подрязване може да се извърши след края на сокодвижението - по този начин ще се изтънят дори най-дебелите стъбла. Опитайте се да оставите поне половин метър разстояние между стъблата.

Всички отсечени клони трябва да се изхвърлят извън градината. Клоните също така могат да бъдат изгорени, а пепелта по-късно да се използва като тор за малините. Също така през есента е важно да напръскате срещу болести и вредители.

Ако през лятото малиновото дърво е било засегнато от някакъв патоген или вредител, през есента трябва да се третира отново с лекарство за борба с него. Най-добре е да използвате универсално лекарство, което "работи" срещу няколко вида вредители. В останалите случаи е необходимо да се проведе пръскане с цел превенция.

През есента се провежда т. нар. ерадикационно третиране, за което се използва разтвор на урея. Това е азотен тор, но във висока концентрация унищожава спорите на патогенни гъбички и ларви на вредители. В допълнение, такова третиране насища ягодоплодното растение с азот, подготвяйки го за бъдещо обилно плододаване. За процедурата пригответе наситен разтвор от 500 гр урея и 10 литра вода.

Торене на малините през есента - 7 доказани рецепти

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес