Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да се поливат малините през есента?

01 октомври 2024, 12:29 часа

След прибиране на реколтата от малини, някои градинари преустановяват поливане на малиновите храсти. Те са убедени, че това е правилното решение: растението временно е спряло да дава плодове, така че не е необходимо попълване на дефицита на влага. Но това наистина ли е така? Всъщност популярната градинска култура също се нуждае от вода през есента. Освен това през това време на годината е препоръчително да се извърши последното поливане, което трябва да бъде доста изобилно.

Как да поливаме малините през есента?

След края на периода на плододаване на малини няма ясен график за поливане. Трябва да обърнете внимание не толкова на календара, колкото на състоянието на почвената покривка. Малиновите храсти трябва да се поливат, когато почвата е суха. В този случай е достатъчно да излеете две лейки под всяко растение. След приключване на процедурата е необходимо да се извърши плитко разрохкване на почвата. Ако есента се окаже дъждовна, тогава най-вероятно няма да се налага да поливате малините често.

Засаждане на малини през есента - кога и как се прави

Преди настъпването на студения период трябва да извършите така нареченото окончателно поливане. Необходимо е да се гарантира, че малиновите храсти ще получат необходимото количество вода за презимуване.

Растението няма да се сблъска с дефицит на влага през студения сезон, ако през октомври почвата се полива така, че всеки квадратен метър земя да получи 30 литра течност. След това е препоръчително да покриете навлажнената почвена покривка с малко мулчиращ материал. Важен момент: ако есента се оказа много дъждовна, тогава малините нямат специална нужда от допълнително поливане. 

През есента е важно да се извърши и правилна резитба на малиновите насаждения. При подрязване на малини през есента е важно да премахнете:

  • издънки с вредители и болести;
  • всички издънки, които са повредени по един или друг начин, са изсъхнали и счупени;
  • всички издънки, които са дали реколта;
  • много тънки издънки и зелени издънки, тези, които очевидно няма да оцелеят през зимата;
  • издънките над един и половина метра трябва да бъдат съкратени с една четвърт.

Обикновено на едно растение се оставят не повече от десет от най-силните и добре разположени леторасти, а останалите се премахват.

Когато подрязвате, не оставяйте пънове, тези издънки, които трябва да бъдат отстранени, трябва да бъдат отрязани на повърхността на почвата. Понякога издънките дори се освобождават от почвата, за да се направи по-дълбока резитба.

Торене на малините през есента - 7 доказани рецепти

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес