Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да се косят ягодите през есента?

30 септември 2024, 11:45 часа

Есента е важен етап от жизнения цикъл за развитие на ягодите. Косенето на ягодови листа по това време на годината е трик, до който прибягват много градинари. Но заслужава ли си? Тази тема предизвиква много спорове сред ентусиастите и професионалистите в градинарството.

Трябва ли да се косят ягодите през есента?

Косенето на ягоди през есента оказва значително влияние върху състоянието на растенията. Премахването на старата зеленина подобрява циркулацията на въздуха около храстите, което намалява риска от развитие на гъбични заболявания. В допълнение, тази процедура помага да се отървете от вредители, които могат да презимуват в падналите листа.

Къде е най-добре да засадите ягоди?

Но прекомерното отстраняване на зелена маса може да отслаби растенията преди настъпването на студеното време. Листата играят важна роля в натрупването на хранителни вещества, необходими за успешно презимуване. Ето защо към процеса на косене трябва да се подхожда внимателно и да се вземат предвид характеристиките на определен сорт ягоди.

Изборът на правилното време за косене на ягодовите насаждения е от решаващо значение. Оптималният период се счита за края на септември - началото на октомври, когато растенията вече са завършили вегетационния период, но все още не са настъпили стабилни студове. По това време ягодите имат време да се възстановят и да отгледат нова зеленина, преди да преминат в зимен покой.

Не е препоръчително да се подрязват или косят твърде рано, през август или началото на септември, тъй като растенията могат да изразходват хранителните си запаси, за да образуват нови листа, което ще ги отслаби преди зимата. От друга страна, късното косене през ноември може да увреди точките на растеж и да намали добивите през следващия сезон.

Правилна техника за косене на ягоди

Правилната техника за косене на ягоди ви позволява да постигнете максимален ефект, без да повредите растенията. Препоръчително е да използвате остри градински ножици или специални ножици за подрязване. Листата се изрязват на височина 5-7 см от повърхността на почвата, като се опитват да не повредят централната розетка и младите издънки. След косене е важно да отстраните растителните остатъци от лехите. Листата, оставени на земята, могат да станат източник на инфекция и да привлекат вредители.

Алтернативни методи за грижа

Някои градинари предпочитат да не косят ягоди през есента, а се ограничават до отстраняване само на стари, болни и повредени листа. Този подход ви позволява да запазите повече хранителни вещества в растенията и да им осигурите по-добра защита от замръзване.

Друг метод на грижа е мулчирането на ягодовите лехи. Слой мулч, направен от слама, дървени стърготини или борови иглички, предпазва кореновата система от замръзване и запазва влагата в почвата. Това елиминира необходимостта от радикално косене на зеленина.

Засаждане на ягоди през есента - заслужава ли си

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес