Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да почистите падналите есенни листа от градината и какво да правите с тях

26 септември 2024, 08:45 часа

С настъпването на първите есенни дни работата в градината не спира - напротив! Има още много работа по премахването на изсъхналите цветя от любимите растения, а живият плет има нужда от допълнително подрязване.

Вижте още: Ето как лесно да си отгледате чери домати в саксия

Необходимо ли е да започнете да гребете листа? Може би да, може би не, казват експертите, а крайният отговор зависи от количеството.

Определено количество зеленина може да бъде много полезно, тъй като всъщност носи така необходимите хранителни вещества на вашата морава. Проблемите започват, когато слоят листа стане твърде дебел.

Направете груба оценка на падналите листа - ако около 20 процента от моравата е покрита, не се колебайте да игнорирате "проблема". Ако има повече листа, но смятате, че около 50 процента от моравата все още е чиста, достатъчно е да прекарате косачката през покритите площи и да нарежете листата. Те ще се разградят по-лесно и ще освободят хранителни вещества, които моравата ще използва през следващата година.

Ако обаче се е образувал дебел слой листа и дори не можете да видите тревата отдолу, значи е време да ги изгребете. Не е необходимо да събирате всяко листо, но трябва да премахнете значителна част от слоя от моравата. Там, където остане, могат да възникнат сериозни гъбични заболявания , ако дървото е заразено.

Най-добре е да изгаряте такива листа на безопасно място, в дупка в земята, малко по малко, като стриктно наблюдавате пламъка. Не забравяйте накрая да "загасите" жаравата, като полеете няколко кофи вода.

Събраните листа от здрави дървета е най-добре да се компостират.

Добре приготвеният домашен компост ще осигури на растенията всички необходими хранителни вещества.

Домашният градински компост се прави лесно и осигурява на растенията всички най-важни хранителни вещества. Друго е положението при торовете от животински или синтетичен произход. Естественият компост има високо съдържание на хумус, което прави почвата по-плодородна.

Рецептата е проста: събирайте зелените отпадъци, остатъците от набраните плодове и отпадъците, останали след почистване на плодове и зеленчуци.

Докато бактерии, гъбички, червеи и други ценни живи същества превърнат събрания материал в тор с миризма, напомняща на горска почва, минават около 6-9 месеца с отворени контейнери за компост.

Вижте още: Градина мечта: Това са най-бързо растящите дървета

Гниенето протича на няколко етапа. Можете лесно да контролирате този процес, когато контейнерите са отворени. При затворените термокомпостери това прозрение е трудно, напр. ако компостът е прекалено сух или мокър и процесът на гниене спира. Ако първо внимателно смесите сухите и мокрите зелени отпадъци и ги подредите слой по слой, няма да имате нужда от термокомпостер. Благодарение на по-високите температури растителният материал загнива по-бързо и трябва да изчакате максимум 3-4 месеца, докато се използва готовият зрял компост от долните части на съда.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес