Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Триковете на опитните градинари, с които ябълките не се развалят цяла зима

01 октомври 2024, 13:00 часа

След прибирането на реколтата от ябълките, започва също толкова важен период за градинарите -  правилното съхранение на плодовете през зимата. Поради някои грешки можете да загубите събраната реколта.

Какво трябва да запомните за съхранението на ябълки?

На първо място, не трябва да оставяте за съхранение ябълки, които изглеждат твърде узрели, малко вероятно е те да се запазят. По-добре е да консумирате такива продукти веднага или да приготвяте вкусни и здравословни ястия с тях.

Може ли ябълките да навредят на здравето - кой не трябва да ги яде

Плодове с признаци на заболяване или дори най-малки повреди не трябва да се оставят за дългосорочно съхранение. Трябва да докосвате ябълките възможно най-внимателно, тала както докосвате яйца. Вземете подходящ съд и внимателно наредете ябълките. Те трябва да се поставят в един слой. След това се уверете, че сте осигурили тъмнина и висока влажност в помещението за съхранение. Температурата не трябва да надвишава три градуса по Целзий.

Приблизително веднъж седмично ябълките се преглеждат и най-узрелите се изваждат за консумация. Ако забележите плодове, които са започнали да се развалят, трябва незабавно да ги премахнете.

Трикове за съхранение на ябълките през зимата 

В кутии - удобно е да съхранявате по този метод, както големи обеми, така и скромни реколти в специални контейнери. Най-подходящи са мрежестите или картонени кутии с перфорации, позволяващи проветряване на плодовете. Освен това е по-добре да увиете всяка ябълка в хартия или салфетка, така че да не се допират една до друга.

Окачени на тавана - в този случай се използват специални торбички на шнур, за предпочитане от естествена нишка. Във всяка се поставят по един-два килограма от плодовете и се закрепват на кука под тавана.

В дървени стърготини - за тази цел се използват не само стърготини, но и слама или пясък. На дъното на кутията се изсипва тънък слой стърготини, нареждат се ябълки и отново се поръсват отгоре. По време на целия период на съхранение процедурата за поръсване може да се повтори няколко пъти.

Един от най-старите методи за съхранение на ябълки, който ще изисква подготвителна работа и определени знания е съхранението в изкоп в почвата. За да направите това, изкопайте изкоп или дупка на дълбочина до половин метър. Дъното и стените трябва да са облицовани с дебел слой иглолистни смърчови клони; това ще отблъсне гризачи и други вредители. След това ябълките се поставят в изкопа, пакетирани в торби или платнени торби. Върху тях се поставя друг слой смърчови или хвойнови клони и се поръсва с пръст. Отгоре се поставя ориентир, за да се вижда мястото на съхранение през зимата.

Ябълки - кога са вредни и кога трябва да се ядат

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес