Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трикове на опитните градинари да се отървете от колорадския бръмбар

23 септември 2024, 17:25 часа

Колорадският бръмбар се развива до три поколения. Толкова е опасen, че може да унищожи цялaта ви градина. При благоприятни условия се развива до три поколения, а на голяма надморска височина две.

Вижте още: Снежната кралица на двора: Засажда се есента и е устойчива на студ и ветрове

Женските от този вредител са много плодовити и могат да снасят до 2000 яйца. Яйцата са оранжеви и снасят на групи от долната страна на листа. За съжаление има малък брой естествени врагове и таралежите, къртиците и фазаните могат да го използват за храна.

Появата на тези вредители е възможна през целия сезон, тъй като те, както и останалата част от животинския свят, се размножават по-бързо, ако има благоприятни условия. Освен това, ако през предходния сезон са били приложени неадекватни мерки за контрол, заразата ще бъде значително по-силна и броят на поколенията ще се увеличи .

За борба с колорадския бръмбар трябва да се използват различни мерки навреме в зависимост от почвата и големината на парцелите.

Те не понасят миризмата на гниещи луковици от червен лук. Когато засаждате до грудката, можете да поставите и малко луковица, тя ще изгние и миризмата ще прогони колорадския бръмбар.

Растителни видове като хрян, лайка и фасул също отблъскват тези вредители с миризмата си. Те дори не понасят миризмата на иглолистни дървета, особено на бор. Настърганата борова кора може да се разпръсне между растенията или да се направи препарат от борови иглички.

Картофените растения също могат да бъдат спасени с помощта на коприва. Това растение, със своите светещи косми, не позволява на златните мухи да пропълзят в почвата през най-горещата част от деня.

Вижте още: Топ 3 на най-издръжливите балконски цветя

Сеитбообращение - избягване на отглеждането на картофи в монокултура! Този метод се оказа най-ефективен. Тъй като това е вредител, който атакува само картофите, отнемането на източника на храна за един сезон гарантира глад и напускане на парцела, ако има къде да отиде . Може да се случи да приложите сеитбообращението, но ако сеитбообращението не е приложено адекватно на други, близки парцели, проблемът може да възникне отново. Препоръчително е да се спазва редуването на културите, т.е. да не се отглеждат картофи на едно и също място в продължение на 4-5 години.

Биологична борба - използване на препарати на базата на жив организъм.

Разтворът на пепел също е ефективен. Първо трябва да се разтворят 2 кг пепел в 10 литра вода, а след това 1 литър от този разтвор да се разтвори в 10 литра вода и да се третират растенията.

За лечение на картофи могат да се използват и препарати от тютюневи листа.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес