Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трик с бира, който трябва да знае всеки градинар

16 октомври 2024, 14:16 часа

Всеки градинар трябва да знае този трик с бира. Напитката може да подобри здравето и растежа на райграса в градината поради съдържанието на захар и мая в състава си. Тези вещества активират микробната дейност, като по този начин обогатяват почвата и осигуряват гъст растеж на тревата.

Топ трик с бира, който всеки градинар трябва да знае 

Основното условие при използването на такъв „тор“ е да не прекалявате, за да не привлечете охлюви. За целта, градинарите се съветват да разреждат бирата с вода (в съотношение 1: 2) преди поливане на тревата. По този начин можете да намалите свързания риск и да осигурите на тревата необходимите хранителни вещества.

Полезна ли е бирата за организма - отговор от ендокринолог

За да разпределите равномерно получения разтвор, най-добре е да използвате градинска пръскачка или дюза за маркуч. Редовното поливане с този разтвор на всеки няколко седмици по време на вегетационния период ще доведе до забележими подобрения - с течение на времето тревата ще стане по-гъста, по-зелена и по-устойчива.

Също така е важно да се запомни, че бирата като тор за трева не може да реши всички възможни проблеми. Най-добре се използва като част от общата грижа за райграса.

Други приложения на бира в градината

Бирата съдържа цял набор от полезни вещества: фосфор, калций, калий, магнезий, витамини от група В и др. Затова остатъците от тази пенлива напитка не трябва да се изливат в мивката -  с тях могат да се подхранват градински растения и дори разсад.

Но за тези цели трябва да използвате продукт с кратък срок на годност, тъй като това показва, че той е „жив“. По-добре да не използвате тъмна бира за тази цел - тя съдържа висок процент алкохол.

Как да подготвите бирен тор за растенията:

  • Напълнете кофа с вода и я оставете за един ден, за да се утаи и затопли до стайна температура.
  • След един ден изсипете остатъка в отделен съд, като първо измерите обема.
  • Добавете 9 части вода, тоест пропорцията трябва да бъде 1 към 9.

Приготвеният тор може да се използва за поливане на разсад и всички култивирани растения в градината. За едно възрастно растение са достатъчни около 100 ml от този течен тор. Преди засаждането трябва да се полива, така че почвата да е наситена с влага.

Бирата в комбинация с плевели, откъснати от градината, може да се използва за приготвяне на универсален тор. За целта:

  • Напълнете голяма кофа наполовина с листа и стъбла на плевели. Препоръчително е да използвате плевели с тънки стъбла, които бързо ще изгният. На бурените не трябва да има зреещи или вече узрели семена. 
  • Напълнете кофа с вода до горе.
  • Добавете 1 литър бир, разбъркайте добре.
  • Покрийте с капак.
  • Оставете на топло място за една седмица.

Когато торът се превърне в зелена каша, той може да се използва за поливане в корена, като се разрежда с вода. За 1 част трябва да вземете 10 части вода. Този тор може да замени всеки друг тор.

Учени: Само 1 чаша бира на ден увеличава риска от това заболяване

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес