Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този тор ще съживи краставиците само за 1 нощ

02 август 2024, 14:38 часа

Краставиците са една от най-популярните култури, отглеждани дори от начинаещите градинари. Всеки обича тези пресни и сочни зеленчуци, които могат да се добавят към салати, закуски и други ястия. Въпреки това, за да ви зарадват краставиците с реколта, те се нуждаят от правилна и внимателна грижа, особено през август, когато времето може да бъде непредсказуемо и неблагоприятно за растенията.

Торенето е един от най-важните компоненти на грижата за тях, особено след период на изтощителна жега. След такива екстремни климатични условия растенията се нуждаят от допълнителни хранителни вещества, за да продължат да дават плодове и да не загубят добива си.

С тези 2 подправки реколтата на краставиците ще е по-богата от всякога

Натурален тор за съживяване на краставиците

Естественото торене с мляко е прост и ефективен начин да осигурите на краставиците необходимите хранителни вещества. Млякото съдържа много полезни елементи като калций, калий, фосфор, аминокиселини и млечна киселина, които имат благоприятен ефект върху растежа и развитието на растенията.

Разредете млякото с топла вода в съотношение 1:5 (1 част мляко към 5 части вода). Полученият разтвор може да се излее върху почвата около растенията или да се използва за напояване. 

Друг вариант - смесете мляко с малко нискомаслена заквасена сметана или кисело мляко. Това средство ще бъде още по-хранително за краставиците и ще им помогне да се справят по-добре със стресови ситуации.

Можете да използвате и тази рецепта. Смесете млякото с топла вода в съотношение 1:3 и добавете малко захар. Тази инфузия може да се използва и за поливане на сстаналите градински растения.

Подхранвайте краставиците с този разтвор веднъж на 7-10 дни, особено в периодите на интензивен растеж и плододаване. Не забравяйте, че подхранването с мляко ще бъде особено полезно за растенията след екстремни климатични условия, когато краставиците са стресирани и се нуждаят от допълнителна подкрепа.

Маната също може да се окаже пагубна за краставиците. Ако заболяването е започнало и краставиците вече са цъфнали, не могат да се използват химически средства за борба с него. Използвайте следния състав: 100 гр сапун за пране; 1 чаена лъжичка фармацевтичен йод; 2 супени лъжици сода бикарбонат. Изброените вещества трябва да се разтворят в десет литра вода и след това да се напръскат върху листата. Извършвайте процедурата ежеседмично, докато храстът се излекува напълно. Обикновено са достатъчни 3-5 процедури. Това лекарство е подходящо и за справяне с маната по доматите.

Ако листата на краставиците пожълтяват, направете това, за да ги съживите

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес