Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това винаги ускорява узряването на доматите през август

16 август 2024, 13:26 часа

През август много градинари са загрижени за въпроса как да ускорят узряването на доматите. Всъщност няма нищо сложно в това. Ето какво трябва да направите.

Как да ускорим узряването на доматите през август?

Първо, прищипването на върховете е ефективен метод. Това важи за индетерминантните сортове. Второ, за доматите, отглеждани в оранжерия, трябва да се осигури разлика в дневните и нощните температури. Оптималната разлика е 8-10 градуса. В южните райони оранжерията трябва да се проветрява, включително през нощта.

Трето, можете да ускорите узряването на доматите чрез прилагане на калиеви торове. По правило се добавя калиев сулфат, по-рядко монофосфат. Можете да прилагате сложен тор без азот.

Торене на доматите с калий - особености

Ако на доматите липсва калий, те започват да използват аварийния си резерв - от корени, стъбла, стари листа. Ако са се образували малки плодове и те не растат, това означава, че доматите нямат достатъчно калий и спешно се нуждаят от подхранване. В същото време старите листа започват да пожълтяват и може да се появи така нареченото изгаряне на ръба - когато ръбовете на листата пожълтяват и те започнат да се свиват на ролка.

По колко домати може да ядете на ден?

Ако не предприемете необходимите мерки, стъблото изтънява и става крехко. Тогава ще забележите, че листата са покрити с кафяви петна; растението не понася температурни промени. Поради липса на калий то отслабва, расте слабо и не дава плод. Понякога има плодове, но вътре в домата се образува много твърдо петно​​. Всичко това са признаци на недостиг на калий. Какви торове могат да запълнят дефицита на този минерал?

Пепел - най-голямо количество калий има в пепелта от брезови дърва за огрев, тя също така съдържа магнезий, фосфор и калций. Прилага се през есента при прекопаване на почвата. Можете също така да направите листно подхранване (накиснете една или две чаши пепел в кофа с вода за няколко часа), изразходвайте от един до три литра в зависимост от размера на растението.

Калиевият хлорид е добър тор, но не може да се използва за домати, запомнете това. Но е подходящ за други култури (например цвекло).

Монокалиевият фосфат съдържа калий и фосфор. Разтваря се добре във вода и е подходящ както за кореново, така и за листно подхранване.

Калиевият сулфат също ще попълни запасите от калий, просто не го използвайте на кисела почва. Калимагнезият е същият тор, но с добавяне на магнезий, той не е подходящ за кисела почва.

Калиевият нитрат (калиев нитрат) съдържа както калий, така и азот. Осигурява много добро подхранване за растежа на растенията. Вземете 10-20 грама вода от него и го разтворете в кофа с вода, нанесете, когато се образува първата четка плодове.

Запомнете общите правила за торене: прилагайте сухи торове през есента, когато изкопавате почвата, течни коренови торове през периода на пъпкуване. Следващото подхранване е по време на периода на цъфтеж, а след това след две седмици. Подхранвайте доматите навреме и няма да има проблеми. Резултатът ще е здрави и силни растения с добра реколта.

Изгонете листните въшки и маната от доматите с този разтвор

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес