Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е свещеното дърво за славяните: Всеки двор трябва да го има

22 септември 2024, 16:08 часа

Чрез християнството и до днес са се запазили много религиозни вярвания за растенията, а старите славяни са вярвали, че определени растения не е добре да има в дома или двора, защото са вярвали, че носят лоша енергия

Вижте още: Ако искате богата реколта домати през ноември, засадете ги така

Ако едно дърво е отсечено, защото е изсъхнало, или корените са започнали да рушат основите на къщата, може би е време да прекроите двора и да дадете предпочитание на растения, които са били уважавани от нашите предци.

Според тях орехът в двора носи лош късмет и смърт. Орехът не е добър близо до къщата, както заради жилките, така и заради сянката, която хвърля върху къщата.

Първо трябва да засадите дървета и храсти, а след това цветни растения.

От друга страна, славяните са виждали глога като най-мощното средство срещу вампири и демони. Това е жилав, широколистен храст, който може да бъде бял, черен или червен, а плодовете се берат, когато са узрели и от тях се правят конфитюри, чай, сок... Идеален е за оформяне като жив плет, а при засаждане на липа трябва да се добави към дупката за засаждане.

Дрянът първо цъфти през пролетта, а през есента дава зрели плодове. За Гергьовден къщите се украсяват с дрян, защото е символ на здраве, а за Богоявление на децата се дава да ядат цвят от дрян, за да са устойчиви на болести.

Вижте още: 7 начина да се отървете от листните въшки без отрова

Свещеното дърво на древните славяни

Липата е била свещено дърво за славяните, защото цветята са лечебни. Липовите дървета осигуряват добра паша за пчелите, а медовината е била основният източник на сладост за славяните. Липовият въглен пречиства водата.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес