Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това цвете е ценен помощник за опитните градинари през есента

26 септември 2023, 16:00 часа
Реклама

През есента, когато градините започват да се готвят за зимния си покой, опитните градинари знаят, че цветето, което никога не изхвърлят от градината си, е невенът. Това скромно цвете става ценен съюзник в борбата с различни проблеми в градинарството.

След подрязването на цветята, опитните градинари не просто изхвърлят изсъхналите растения. Те знаят, че надземната част на невена трябва да се използва като мулч, който се разпръсква по градината. Този трик им помага да се справят с вредителите, които прекарват зимата в почвата, предотвратява инфекции и забавя развитието на болести.

Какви са ползите от невена за нашето здраве?

Невенът не само предпазва градините от вредители, но също така може да бъде използван при пресаждането на други растения, като например ягоди. Този цвете има способността да насища почвата с полезни вещества, което го прави идеален източник на хранителни вещества за растенията в градината.

За мнозина, невенът е неизменна част от есенната грижа за градината. Използван като мулч, той представлява ефективен репелент срещу вредители и осигурява важни хранителни вещества за растенията. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес