Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене с черупки от яйца - грешката, която го прави неефективно

10 септември 2024, 14:25 часа

За да компенсират недостига на калций в почвата, много градинари я поръсват с черупки от яйца. Експертите обаче препоръчват да не правите това. Ето защо поръсването на градинските ви лехи с черупки от яйца не е най-добрата идея.

Защо не трябва да поръсвате почвата с черупки от яйца?

Това няма да донесе никаква полза за градината. Използвайки черупки по този начин, вие просто си губите времето и това не води до никаква полза за градината.

Калцият няма да попадне в почвата -  разлагането на черупките на яйцата отнема години. Дефицитът на калций трябва да се попълни с помощта на специални торове. Черупките от яйца са подходящи само за накисване във вода с малко количество оцет и пепел.

10 начина да използвате черупки от яйца в градината

Можете да направите отлична инфузия от яйчени черупки - това ще помогне за ускоряване на растежа на стайни цветя и укрепване на стъблата им.

Трябва да вземете черупките от сурови яйца, да ги измиете добре, да ги поставите в дълбок съд (можете да вземете буркан), да ги напълните с вода, да затворите капака и да оставите за 4-5 дни, като не забравяте да разклатите съдържанието веднъж на ден. Накрая ще видите, че на повърхността се е появила пяна, а самата запарка има леко неприятна миризма. Това е нормално - интензивността на миризмата зависи от това колко добре са измити яйцата.

Разредете запарката с топла вода в съотношение 1:1 и полейте стайните растения.

Много опитни градинари добавят брашно от яйчени черупки в саксиите с разсад. След това те поръсват с пръст отгоре и изчакват калцият в черупката активира покълването на семената и ще помогне на бъдещите растения да бъдат по-силни. Но според градинарите с опит по-ефективно е използването на половинки черупки от яйца вместо контейнери за разсад.

Черупките може да се използват като мулч. Особено ефективен е за ягодоплодни храсти. За да бъде ефективността висока, не е необходимо черупката да се смила на брашно - разбийте я на няколко части. Този мулч няма да изгние дълго време, ще предпази почвата от изсушаване, растенията от вредители и градината от плевели.

Въпреки че поръсването с яйчени черупки не е ефективно като тор, той ефективен способ за предпазване от вредители. Този народен лек помага да се отървете от къртици щурци, черни крака, охлюви или охлюви - досадни градински вредители. Ефективната подготовка е проста: трябва да смелите черупките, да ги смесите с растително масло и да ги вкопаете между редовете.

Черупките от яйца също са ефективни срещу колорадски бръмбари - просто трябва да поръсите растенията, засегнати от вредителите, с брашно от черупките. След няколко дни неканените гости ще умрат.

Зеленчуците, които не трябва да се торят с черупки от яйца

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес